Рециклирането е важна част от грижата за природата. У нас може все още да няма изградени навици в тази насока, както в други страни, а изненадите идват оттам, откъдето най-малко ги очакваме.

В книгата с рекорди на Гинес има всевъзможни записани постижения, кое от кое по-странни. Но ако някои са откровени безсмислици, други са в подкрепа на различни каузи и подпомагат за тяхното популяризиране, какъвто е и този случай.

Сред рекордите има и такъв за най-много събрани и рециклирани пластмасови бутилки в рамките на осем часа.

Действието се развива на 7 декември 2018 г. в град Белен в Коста Рика. Повече от 28 компании струпват на едно място събраните предварително пластмасови бутилки, за да се постигне внушителното количество от над 30 тона.

Снимка 406381

Източник: Facebook / IVI DMC Enterprises

За носител на рекорда е записана организацията Ecoloni, която от години работи в сферата на отговорното управление на отпадъците. Досега най-доброто постижение бе от Мумбай, Индия, през 2015 г. - 23 тона, пише Tico Times.

Коста Рика от години прави малки, но уверени крачки в посока редуциране и последваща забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба. През 2021 г. се очаква страната да стане първата в света с тотална забрана върху този тип стоки.

Снимка 406378

Източник: iStock

Това кътче земя, заобиколено от океани, се слави с огромно биоразнообразие. А добре знаем, че именно водите се оказват най-засегнати от замърсяването с пластмаса. Затова правителството на Коста Рика реши, че природата е по-важна от пластмасата.