Колкото и добре да изглеждаме с кок или с високо вързана опашка, експертите съветват да не залагаме на тези две прически всеки ден.

Прическата, косата, формата на лицето и как да си изберем подходящата

Прически според формата на лицето

Бретон, къдрици или боб - всичко зависи от...

Въпреки че е нормално да губим средно между 50 и 100 косъма на ден, оформянето на косата в кок, стегнати плитки или опашки може да причини истински стрес на космените фоликули. А резултатът често е нелицеприятен. Нарича се тягова алопеция.

Това е вид косопад, който може да засегне както децата, така и възрастните. И въпреки че не се смята за заболяване, той води не само до загубата на коса, но и до сериозни психологически травми.

Снимка 533185

Източник: iStock

Добрата новина е, че процесът е обратим, стига да хванем симптомите навреме и да реагираме възможно най-бързо. За целта е нужно да избираме по-свободните прически.

Снимка 533186

Източник: iStock

Коковете и "конските опашки" предизвикват също болки в скалпа и главоболие, защото допълнително активират сензорните нерви. Това неприятно усещане се нарича кожна алодиния. За да се отървем от нея, стига само да развържем косата и да масажираме скалпа.

Косопад, омазняване на косата и как проблемите със скалпа могат да са причинени от стреса

Три начина да се справим с проблемния скалп

Храненето е един от тях

Другото, за което трябва да внимаваме, е появата на подутини и зачервявания около корените - едни от най-често срещаните признаци за възпалени космени фоликули, по-известни като фоликулит.

С времето те могат да предизвикат сърбеж, да се превърнат в рани, а впоследствие - в белези, като най-тежките инфекции се свързват и с трайна загуба на коса.

Работата от леглото, позата и ползите за ума и гърба ни

Работа от леглото - да или не

Ще повиши ли производителността ни тази поза

Любимата на мнозина "конска опашка" може да причини болка и напрежение по врата и гърба ни. Обяснението за този неочакван страничен ефект е, че тази прическа активира така наречения тригеминален нерв, а усещането е доста болезнено. Често го свързваме единствено със застояването пред компютъра, но се оказва, че има и други виновници, уточняват от Mama Mia.