Много жени, а и мъже, разбира се, се страхуват от прекомерна загуба на коса. Косопадът обаче си е един съвсем естествен процес - всеки косъм има свой собствен цикъл на растеж, а след това пада от скалпа на главата ни.

Косата, растежът й и етеричните масла, които я правят дълга и красива

Етерични масла за дълга и красива коса

Природата отново има решение

Ако сме се чудили колко коса е нормално да губим всеки ден, ето и конкретен отговор - между 50 и 100 косъма. И е нормално е в дните, когато мием косата си и след това я сресваме, да забележим повече опадали косми. Това се получава не защото много коса е паднала наведнъж, а защото отмиваме всички паднали досега от предишното миене косми.

Жените обикновено губят по-малко коса, когато са бременни, но за сметка на това и повече около два месеца след края на бременността. Пикът в загубата на коса достига около четири месеца след раждането. Тук трябва да отбележим обаче, че това не са тревожни промени - просто косата се връща към обичайния си начин на растеж, променил се в следствие на хормоналните колебания. Подобна ситуация може да се случи и на жени, които спират приема на противозачатъчни хапчета.

Стресът, както бихме предположили, също е фактор за загубата на коса. Сред другите промени, които могат да я причинят, са загубата на тегло, заболяване или възстановяване от операция.

Дотук всичко се счита за нормален косопад. Кога обаче той се определя като проблемен?

Снимка 601719

Източник: iStock

При умерения косопад изгубеният косъм бързо се заменя с друг. При проблемния обаче този процес на възобновяване на косата е забавен или пък изчезва.

Добре е имаме предвид, че различни лекарства също могат да причинят загуба на коса - временно или постоянно. За химиотерапията, която се прилага за лечението на рак, знаем, че пречи на растежа на косата (обикновено започва да расте отново след приключване на лечението). Други лекарства също могат да доведат до по-значителна загуба на коса. Сред тях са ретиноидите и антидепресантите. При някои медицински състояния, като автоимунното заболяване алопеция ареата например, също може да се наблюдава значителен косопад, пише lifehacker.

Генетичната обремененост също е причина за опадането на коса. Това, което вероятно не знаем обаче, е, че високите нива на тестостерон могат да ускорят оплешивяването.

Косопадът, липсата на хранителни вещества и как да си ги набавим с яденето

Храните, с които да преборим косопада

Защото красотата идва отвътре

Следващият съвет пък може да е от полза на дамите и мъжете с дълги коси. Прическите, които издърпват косата, могат да я увредят, като ѝ причинят накъсване или падане. В дългосрочен план могат дори да увредят космените фоликули - толкова, че косата да спре да расте отново. Добре е да не подлагаме косата си на подобен стрес и да не я скубем, дори и когато сме под стрес. С нервни тикове също можем да я увредим и сами да си причиним косопад.