Зимата вече е на прага и за съжаление, ще трябва да я посрещнем на фона на нарастващите случаи на заразени с коронавирус. И понеже скоро ще започнем да носим зимните си ръкавици, е добре да знаем как да се грижим за тях, за да не разнасяме заразата.

Коронавирусът, смяната на сезоните и отразява ли се времето на разпространението на заразата

Влияе ли сезонът на разпространението на коронавируса

Какво ни очаква в студеното време

Ръкавиците, с които се докосваме до всякакви повърхности, със сигурност ще се срещат най-често с вируса.

Много хора си задават въпроса как да се грижат за тях, за да са спокойни, че не разнасят опасния вирус. Отговорът дава главният лекар на медицинския център "Лидер в медицината" Евгений Тимаков. Според него зимните ръкавици могат да бъдат обеззаразявани чрез гладене или с разтвор от водороден прекис, но за да бъде понижен рискът от инфекция, е достатъчно да не си пипаме лицето с тях.

Снимка 503952

Източник: iStock

"С ръкавиците, които носим през зимата, не трябва да си пипаме лицето. Те лесно се дезинфекцират с разтвори, съдържащи водороден прекис, които са достъпни на пазара. Но това може да се избегне, когато или се изгладят, или не пипаме лицето си с тях", казва Тимаков, цитиран от ТАСС. Кожените ръкавици пък могат да бъдат обработвани със спирт за дезинфекция.

Коронавирусът, защитните маски и експериментът, който доказва колко точно ни предпазват те

Пазят ли ни маските от коронавируса

Японски учени правят уникален експеримент, за да разберат

От началото на пандемията в света са се заразили около 47,4 милиона души, като от нея са починали над 1,2 милиона, припомня агенцията.