Когато става въпрос за разнообразни храни, няма много продукти, които да надминат соята. Без това миниатюрно бобово растение нямаше да имаме тофу или соево мляко, нито мисо или темпе. Нямаше да имаме и половината от вегетарианските и веганските варианти на храни в супермаркетите и ресторантите.
Но трябваше да се откажем и от соевия сос - солената умами подправка, създадена преди повече от две хилядолетия, която владее с вкуса си почти целия свят. И точно както соята, този сос е универсален. Може да се добавя към почти всичко - ориз, месо, зеленчуци, суши, нудели, че дори и в някои десерти.
Соевият сос обаче е изненадващо вреден, а понякога и дори смъртоносен. Има много случаи на хора в Източна Азия, които стигат до токсикологията заради прекалената консумация именно на този сос.
Източник: iStock
Причината, поради която соевият сос е толкова токсичен, е почти същата, поради която е и толкова вкусен - безумното му съдържание на сол. Само една супена лъжица от продукта съдържа повече от една трета от препоръчителния ни дневен прием на натрий.
Твърде много сол в кръвта причинява състояние, наречено хипернатремия, при което водата излиза от тъканите на тялото в опит да изравни нивата на сол между тях и кръвта. Състоянието е много опасно, тъй като не само причинява фатални натрупвания на течности на места като белите дробове, но когато водата напусне мозъка, органът се свива и кърви, причинявайки неврологични симптоми като гърчове и безсъзнание.
Източник: iStock
Затова следващия път, когато ни се прииска да добавим малко повече соев сос, отколкото предлага рецептата, трябва да се замислим дали всъщност не прекаляваме. Защото колкото и да е вкусен, не си струва да рискуваме и да се озовем в спешното отделение, заключват от IFL Science.