Днес начинът, по който пазаруваме, е бърз - виждаме нещо онлайн, щракваме върху бутон, доставят ни го и го имаме незабавно. Но купуването на куче никога не трябва да бъде бързо решение. Импулсивната покупка може да доведе до това да се окажем с болно кученце, разбито сърце и много неочаквани разходи.

Много от кученцата, рекламирани онлайн, идват от незаконната и жестока търговия с тях. И въпреки че години се говори както за незаконната търговия с кучета в България, така и за незаконните развъдници на различни породи и нехуманното отношение към животните на много от тези места, сякаш нищо съществено не се прави, за да се противодейства. Още по-плашещото е, че хората продължават да купуват животни от подобни съмнителни места.

От организацията за защита на животните "Четири лапи" се заемат да направят проучване на този проблем, като в периода от месец юни до месец юли 2023 г. анкетират практикуващи ветеринарни лекари в България. И резултатите не са никак обнадеждаващи. 

Снимка 637626

Източник: iStock

Наблюдават се отрицателни тенденции спрямо прилагането на съществуващото законодателство и стряскащи резултати относно осигуряването на хуманно отношение към животните.

За целите на изследването ветеринарни лекари от общо девет области в България предоставят информация по важни показатели на базата на техния опит, който имат във ветеринарната си практика. Сред тях е дали се спазват на условията за задължителната идентификация и регистрация при малките кученца, преди да настъпи моментът на продажба, дали се предоставят задължителните документи при покупка на кученце и какво е здравето на малките кученца.

Евтаназия на домашния любимец - едно от най-трудните решения

Когато е време да се сбогуваме с домашния любимец

Когато няма друг изход

Данните сочат, че при 57% от респондентите "всеки ден" на посещение при тях водят възрастни кучета без поставен микрочип и извършена регистрация, при други 30% това се случва "всяка седмица".

Снимка 637627

Източник: iStock

Съществува голяма разлика и в опита на попитаните лекари от област София и лекарите от другите участващи области в България. 50% от запитаните в областите, различни от София, отбелязват, че "почти никой" не желае издаването на паспорт и поставянето на чип за техния домашен любимец, 11% искат "или само едното, или само другото", докато в София 68% от допитаните лекари посочват, че това се иска от "голяма част" или от "почти всички".

Кучето инвалид Хоп, което напук на препоръките за евтаназия успя да намери своите осиновители

Да отвориш сърцето си за куче инвалид, когато всички препоръчват евтаназия

Добрите истории са, за да се споделят, особено ако са от България

54% от лекарите споделят, че поне веднъж месечно им се случва при тях да дойдат стопани, които наскоро са си закупили малко кученце и то се е оказало болно, малко след като пристига в своя нов дом, а 16% го наблюдават всяка седмица.

Само 27% от анкетираните ветеринарни лекари посочват, че никога досега не им се е налагало да евтаназират малки кученца, заради заболяване, което се е развило през първите седмици/месеци живот и е в следствие на лошите практики на развъждане и отглеждане.

Снимка 637628

Източник: iStock

"Незаконните развъдчици често се възползват от липсата на информираност у бъдещите собственици за своя собствена изгода. Ежедневно до нас достигат случаи, при които развъдчиците лъжат купувачите, че е тяхна отговорност, като бъдещи собственици, сами да заведат при лекар малкото кученце за поставяне на ваксини, чипиране, регистрация и издаване на всички необходими документи. Това не само добавя допълнителни разходи за собствениците, но и измества отговорността, която по закон се пада на развъдника", коментира Ивелина Иванова, която е програмен координатор към "Четири лапи".

9 породи кучета, които миришат по-малко

9 породи кучета, които миришат по-малко

Ето какви са характеристиките на козината им

Организацията стои зад каузата "Осинови, не купувай", като се надява това да се превърне в тенденция и за България.