Колко често да перем дрехите си е въпрос, чийто отговор намира главно в начина ни на живот. Според дерматолозите хората най-много се съобразяват с обществени и културни норми и често се случва така, че някои дори прекалят с хигиената. Особено когато в днешно време разполагаме по-свободно с изобилно количество ресурси и по-специално - вода.

Баня, завеса, плесен, микроби, бактерии, гъбички, защо е добре редовно да почистваме завесата, колко често и как да го правим

Достатъчно често ли перем завесата в банята

Кога и как да го правим

В същото време повторното носене на едни и същи дрехи дава възможността да си починем от вземането на решения какво да носим всеки ден и по този начин сутринта ни е по-малко стресираща.

Дерматолозите обясняват, че рядкото пране на дрехите ни може да доведе до кожни проблеми или инфекции, а пък честото може да навреди на дрехите и да доведе до ненужно използване на ресурси.

За да се ориентираме кой вид дрехи колко често е добре да се перат, може да следваме няколко препоръки.

Снимка 605343

Източник: iStock

След всяко носене е добре да перем бельо, чорапи, чорапогащи, клинове и спортни дрехи. Що се отнася до панталони, ризи и блузи пък - зависи от това колко се потим. Ако носим долни фланелки и тениски под горната си дреха, тях е необходимо да перем по-често.

Снимка 605344

Източник: iStock

При пижамите обаче дебатът сякаш е най-разногласен. Докато някои предпочитат да ги сменят всеки ден, други могат да изкарат с тях цяла седмица. И тук обаче нещата са относителни. Ако обикновено се къпем преди лягане, носим бельо и се потим малко, то съвсем спокойно можем да се омотаваме в завивките в едни и същи пижами цяла седмица.

Най-лесно пък е при връхните дрехи като якета и палта - за тях е ясно, че е нужно да перем веднъж месечно.

Чаршафите, спалното бельо, хигиената и колко често да ги перем

Перем ли достатъчно често чаршафите си

И колко често е препоръчително

За прането на дънките обаче също се срещат разнопосочни мнения. Според една част от хората те изобщо дори не трябва да се перат, за да се запази тъканта здрава. Според други обаче, с хигиената не трябва да се прави компромис. И както обикновено, най-добрият вариант е някъде по средата. Ако не сме се потили в дънките си, те не са мръсни или изцапани, не е нужно да ги перем често - някъде на около месец, пише CNN.