Хората трябва да се качат на велосипеди, а не на електромобили, за да се намалят значително вредните емисии в атмосферата. Това сочи ново проучване, инициирано от британски депутати.

Заместването на конвенционалните автомобили с електрически няма да помогне много в борбата със замърсяването, или поне не в степента, в която британското правителство се надява - коментират хора от екипа, поръчал научния доклад.

Проучването цитира информация от Американския геологичен институт, според която в бъдеще се очаква да има недостиг на минерали, необходими за изработването на батерии за електрически коли.

Снимка 439951

Източник: iStock

Ако сегашните темпове на растеж в производството на електромобили се запазят, залежите на ценните минерали биха стигнали за период от 30 години.

Казано по-семпло, електромобилите дават решение на някои от проблемите, но те не са толкова "зелени", колкото изглеждат, особено предвид начина, по който се добиват и обработват ценните метали и минерали, нужни за производството им.

Другият голям проблем е фактът, че все още най-големият процент от електричеството в света се произвежда чрез горене на въглища.

Снимка 439949

Източник: iStock

"В дългосрочен план, масовото ползване на автомобил за лични цели не изглежда, че е съвместимо със значително намаляване на парниковите газове, изпускани в атмосферата", се казва в заключението на доклада.

Въпреки това, подобно значително намаляване е възможно, стига хората да бъдат окуражени да изоставят автомобила си и вместо него да започнат да карат колело, да използват обществения транспорт или просто да ходят пеша.

Групата от британски депутати, поръчали доклада, иска още да се забранят продажбите на бензинови и дизелови автомобили във Великобритания преди сегашния срок от 2040 г. Те предлагат това да се случи още пред 2035 г. или дори по-рано. Искат и да се инвестира в разработката и оптимизацията на технологии за улавяне и съхранение на въглеродните емисии, както и да се предлагат финансови инициативи за енергийно ефективни домове.