С идването на декември празничното настроение някак неусетно започва да се прокрадва във всеки дом. Без да си даваме сметка, магията на Коледа ни завладява малко по малко. Все по-натрапчиво си тананикаме "Jingle Bells", все по-често си пускаме коледния албум на Майкъл Бубле и все по-наложително става да измислим какви подаръци ще купим тази година.

Като големи фенове на зимните празници, едно от най-любимите ни места по това време на годината са коледните базари. Хем се виждаме с приятели, за да пием по едно греяно вино във вълшебна коледна обстановка, хем си купуваме по някое оригинално подаръче. Тъй като обичаме да съчетаваме полезното с приятното, решихме да направим една малка, но съдържателна селекция на седем коледни базара в София, които да не пропускаме тази година.

Талин, Нюрнберг, Барселона - коледните базари, които си заслужава да посетим

Коледа като никоя друга

Европейските коледни базари, които си заслужава да посетим

Немски Коледен Базар

 • Кога: 9 ноември - 21 декември от 11 ч. до 22 ч.
 • Къде: Градската градина.
Снимка 555900

Източник: iStock

Традицията повелява по това време на годината в центъра на София да се носи опияняващ аромат на греяно вино, щолен и вурстчета. Освен различни вкусотии, на базара можем да открием и ръчно изработени подаръци, коледна декорация, свещи от пчелен восък, плетива и т.н.

Базар на изкуствата и творческите занаяти

 • Кога: 3, 4 и 5 декември от 11 ч. до 19 ч.
 • Къде: Градината на Grand Hotel Sofia.
Снимка 555898

Източник: Facebook / Базар на изкуствата и творческите занаяти

Очаква ни изобилие от ръчно изработени бижута, аксесоари, плетива, играчки, коледна украса, натурална козметика и вкусни изкушения за коледната трапеза.

Базар Капана

 • Кога: 1 - 31 декември от 11:00 ч. до 02:00 ч.
 • Къде: B:EAT, точно до ледената пързалка на стадион "Юнак"..
Снимка 555897

Източник: Facebook / Базар Капана

Столичани и всички гости на града могат да усетят духа на "Коледен Базар Капана", без да излизат от София, защото той ще гостува в столицата. За гладните ще се погрижат майстори в приготвянето на бургери, сандвичи, салати, скара, сосове, пушени и печени месни изкушения.

За жадните за подаръци пък ще има страхотни красоти, изработени от български производители на храни, напитки, облекло, аксесоари и козметика.

Коледно градче

 • Кога: 1 - 23 декември от 13:00 ч. до 22:00 ч.
 • Къде: На откритата тераса на втори етаж в Paradise Center.
Снимка 555895

Източник: Facebook / Коледното градче на Paradise Center

Този празничен базар събира на едно място всичко онова, което обичаме в края на годината - греяно вино, вкусни бургери, вурстове и още много кулинарни изкушение, които чудесно се комбинират с тематична декорация, топли светлини и коледно настроение.

Освен това "Коледно градче" предлага и различни активности за деца и възрастни, благодарение на които да пренесем духа и празничната атмосфера вкъщи.

Снимка 555901

Източник: iStock

София Коледен Град

 • Кога: 9-23 декември от 11:30 ч. до 21:30 ч.
 • Къде: пред НДК, до Kino Cabana.
Снимка 555886

Източник: Facebook / София Коледен Град

Всички ценители на вкусната храна, качествените напитки, интересните подаръци, печивата и музиката, ще имаме възможност да се насладим на тези удоволствия за сетивата на София Коледен Град.

Ще може да опитаме печена тиква с мед и орехи, да пийнем ароматно греяно вино и да изберем някои оригинални коледни подаръци.

Christmas Wrap Up Market

 • Кога: 17-22 декември от 11:00 ч. до 19:00 ч.
 • Къде: Vivacom Art Hall на "Оборище" 5.
Снимка 555893

Източник: Facebook / Christmas Wrap Up Market

Ако пък е започнало да ни писва от пийване и хапване и сме тръгнали само за лов за подаръци, то едно от най-подходящите места за тази цел е Christmas Wrap Up Market. 70 български дизайнери и техните нови колекции ще бъдат представени на базара. Ще имаме възможността да се запознаем с твореца зад всеки бранд и да направим своя уникален избор, с който да зарадваме близките си.

Mish Mash Fest - Xmas is coming

 • Кога: 11-12 декември от 11 ч. до 17 ч.
 • Къде: Площад "Славейков".
Снимка 555894

Източник: Facebook / Mish Mash Fest - Xmas is coming

Коледният Mish Mash Fest ще ни зареди с коледно настроение и ще ни предложи стотици прекрасни възможности да зарадваме близките си с чудни подаръци, благодарение на многото и разнообразни талантливи автори.