Ситуацията с COVID-19 в Китай започва лека-полека да се нормализира. След няколко дни без нови положителни проби, дори в епицентъра на заразата - град Ухан, се готвят да премахнат извънредното положение от 8 април. В други градове забраните за излизане вече са отпаднали.

На фона на тези положителни новини обаче, се появи една друга - притеснителна. Според информация в световни медии, жител на югозападната провинция Юннан е починал напът за работа.

Той е дал положителна проба за хантавирус, а още 32-ма души са изследвани за заразата, като до този момент не се съобщават техните резултати. И веднага идва логичното питане - има ли място за притеснение. На този етап можем да заключим, че не.

Хантавирус - 3D визуализация

Източник: iStock

Хантавирус - 3D визуализация

Хантавирусите спадат към РНК вируси. При тях генетичният материал е в РНК-то и не използват ДНК за посредник при размножаване. Такива са и SARS вирусите, един от които е SARS-CoV-2. Заболяването, свързано с него, е върлуващият в момента по целия свят COVID-19. 

Хантавирусите принадлежат и към семейството Binyaviridae, но са уникални в него, защото единствени се разпространяват от гризачи, като памуковия плъх, за разлика от останалите вируси, които ходят по членестоногите.

Хантавирусите са открити за пръв път по време на Корейската война в началото на 50-те години на миналия век. Различните разновидности се срещат в различни страни - като Китай, Корея, Русия, Чили, Бразилия, САЩ. Те се пренасят от различни видове гризачи.

Снимка 472802

Източник: iStock

Разновидностите на хантавирусите причиняват различни състояния и симптоми в заразените. Най-добре познати са сърдечно-белодробният и бъбречният синдром с хеморагична треска. Болестта преминава през няколко фази. Сърдечно-белодробният синдром е с регистрирана по-висока смъртност.

Най-ранните симптоми са умора, главоболие, мускулни болки, треска, световъртеж, стомашни проблеми. Без своевременно и адекватно лечение се стига до кашлица и задух, а тогава вече смъртността скача до 38%.

Коронавирусът, латексовите ръкавици, СЗО и могат ли да ни предпазят от заразяване

Доколко латексовите ръкавици предпазват от коронавирус

Мнението на Световната здравна организация

Заразяването с хантавирусите става при пряк контакт със слюнката, изпражненията или урината на гризачи или чрез аерозолирал въздух, отделен от тях, в по-редки случаи след ухапване, обясняват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Този тип вируси не се предават от човек на човек, което е голямо успокоение.