В тези смутни време на грип и коронавирус, ако имаме неблагоразумието да кихнем на обществено място, веднага се превръщаме във враг номер едно на всички наоколо. И те ще се погрижат да го разберем чрез злобните погледи, които веднага ще получим.

Но какво да направим, човещинка си е. Кихането е естествен механизъм на тялото, една от най-честите реакции, с които то се опитва да се отърве от дразнител, попаднал в дихателната система. С други думи - неволно отделяне на въздух, с който се освобождаваме и от прах, алергени и бактерии, попаднали в носа и гърлото ни.

Разбира се, има и други, малко по-странни причини, които предизвикват кихане. Такива са някои спрейове за нос или вдишване на студен въздух например. Може да кихнем и от излагане на ярка светлина, което си е генетично обусловено. Кихането може да дойде и докато си скубем веждите, като при тези случаи все още не е установено от какво точно ни предпазва...

Снимка 469010

Източник: iStock

А ето какво точно се случва, когато кихаме. Рефлексът за кихане се поражда от дразнене на носната лигавица, което се усеща от микроскопичните реснички по повърхността й. Те играят ролята на рецептори, които изпращат сигнали до центъра в гръбначния мозък, отговорен за кихането.

Така се задействат два различни нервни сигнала. Единият се изпраща чрез двигателни нерви към фарингеалните, ларингеалните и дихателните мускули, което ни кара да кихаме. Другият се предава чрез парасимпатикови нерви, които увеличават секрецията в носа и очите.

Непосредствено преди да кихнем, белите дробове се компресират, гласовите струни се затварят, а в гърдите ни възниква напрежение. Следва рязко отваряне на гласовите струни, което задвижва въздуха бързо нагоре по дихателните пътища и носа. 

Снимка 469012

Източник: iStock

Очите се затварят, диафрагмата се движи нагоре, гръдните мускули се свиват, за да освободят въздух от дробовете. Заедно с него се освобождават и миниатюрни частици секрет от носа и устата, които могат да бъдат до 40 хиляди, пише The Healthy.

Тялото ни реагира по различен начин на дразнителите и от това най-вече зависи дали ще кихнем един път или няколко пъти подред, както и дали ще бъде тихо или доста звучно кихане. Зависи и от количеството въздух, което сме вдишали преди това.

Кашлянето, кихането и колко време бактериите остават във въздуха

Колко живеят бактериите след кашляне и кихане

Доста по-дълго, отколкото ни се иска

Много важно е никога да не спираме кихането и да не запушваме носа си. Това води до огромно напрежение в мозъка и може да причини сериозни увреждания - спукани капиляри в очите, увредени тъпанчета, увредени кръвоносни съдове в мозъка и други.