Поддържането на добра лична хигиена безспорно е много важно. Но в желанието си да се чувстваме чисти, често забравяме, че кожата изисква по-специално внимание. Има няколко основни правила, които е добре да спазваме, за да не страда тя от нашата грижа.

Прекалено честото къпане прави кожата ни по-суха. Отмиват се и естествените масла, които я хидратират най-добре. Същият ефект се постига и ако предпочитаме да прекарваме половин или един час във ваната, отколкото да си вземем бърз душ. Той трябва да е не само с кратка продължителност, но не и прекалено горещ. 

Снимка 415726

Източник: iStock

Ако искаме да предпазим кожата си, по-добре да не използваме гъба или четка за баня, а да нанасяме душ-гела с пръсти по тялото си. Ако все пак държим на гъбата, трябва да я сменяме достатъчно често, защото лесно се превръща в развъдник за бактерии.

На пазара има огромно разнообразие от продукти за под душа, а една част от тях миришат така, че направо ни иде да ги изядем. Но по-добре да стоим далеч от тях, защото има вероятност да предизвикат алергични реакции.

За да се предпазим от подобен неприятен сценарий, избираме продукти с натурални съставки и с неутрално pH. Добър вариант е и олиото за баня, както и бебешките продукти, които щадят кожата.

Снимка 415725

Източник: iStock

Ако не можем да се откажем от душа веднъж-два пъти на ден, не е задължително всеки път да сапунисваме цялото тяло - понякога и само под мишниците е достатъчно, а водата ще свърши останалото.

Колко често да се къпем

Колко често да се къпем

Правим ли го прекалено често

След душ по-добре да оставим водата да попие в кожата ни, вместо старателно да я търкаме с хавлията. Още по-добре е вместо кърпа или халат да използваме мека, памучна тениска или друго парче плат, което няма да предизвика зачервяване и раздразнение, пише Guardian.