Когато заговорим за изсичане на дървета с цел производство на хартия, обикновено си представяме купчини вестници, учебници, документи и салфетки в дискотеки.

Снимка 400020

Източник: iStock

Рядко обаче се замисляме за количеството дървета, които всяка година изсичаме в името на това да можем да си тръгваме всеки път от магазина с продълговато листче със сметка ни.

Наскоро дочухме от Green America, че в щата Калифорния е предложен закон, който забранява употребата на хартиени касови бележки и задължава бизнесите да издават само дигитални такива. 

Покрай новината ни попадна и проучване, проведено на територията на САЩ, в което се съобщават конкретни статистики за това колко дървета се унищожават годишно с цел производство на касови бележки.

Данните сочат, че всяка година касовите бележки на страната костват над 75 милиарда литра вода, до 10 милиона дървета и допринасят за глобалното с около шест милиарда тона въглероден диоксид.

Снимка 400022

Източник: iStock

Над 340 милиона тона пък е теглото на всички изхвърлени касови бележки. 

Важно е отново да подчертаем, че данните описват ситуацията само в САЩ и не включват други държави. Тези статистики са публикувани като аргумент за предложението на закона и ни вкарват в сериозни размисли.