Пушенето е един от най-вредните навици, а отказването му може да се окаже доста сложна задача. Битуващото мнение е, че ако спрем цигарите, ще започнем да ядем повече, за да заменим едно обичайно повтарящо се действие с друго. Но това далеч не е задължително.

Истина e, че никотинът подтиска апетита и забързва метаболизма. А ако се откажем от него, ще започнем да усещаме истинския вкус на храната. Пушачите имат притъпени сетива за вкус и мирис, но добрата новина е, че този отрицателен ефект изчезва, когато спрем да сме зависими от никотина.

Ето кои са храните и напитките, на които да наблягаме, ако сме взели решение да спрем цигарите.

Прясно мляко

Когато усетим, че ни се пуши, трябва да посегнем към кутията с прясно мляко, вместо към тази с цигари. Според изследване на учени, това е напитката, която най не се съчетава с вредния навик, така че едва ли ще запалим поредната цигара, докато си допиваме млякото.

Снимка 372325

Източник: iStock

Плодове и зеленчуци

Като цяло се смята, че пушачите ядат по-малко от непушачите. И в повечето случаи тази разлика се отразява и на консумацията на плодове и зеленчуци. Вместо тях, за следобедна закуска предпочитаме поредната цигара.

А ако сме решили да  кажем "не" на никотина, значи е време да наваксаме с витамините от естествени източници. Според различни изследвания, хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, са по-склонни да издържат без тютюнев дим цял месец.

Подобно на млечните продукти, плодовете и зеленчуците правят цигарите не толкова "вкусни".

Снимка 307533

Източник: iStock

Пуканки

Повечето хора, които са си поставили за цел да спрат цигарите, търсят да хапват нещо по цял ден. И в повечето случаи тези малки хапвания са свързани с доста вредни продукти.

Американската организация по сърдечно здраве предлага да заложим на пуканките, които са въздух под налягане, но можем да се залъгваме с тях дълго време, а и ще се почувстваме сити.

Бобови култури

Отказването на цигарите често е свързвано с покачване на теглото. Ако тази възможност ни притеснява, трябва да преосмислим диетата си и да отделим в нея повече място за бобови култури. Те са богати на фибри, а може би именно от тях се нуждаем, за да не качим онези два-три килограма.

Снимка 423930

Източник: iStock

Ето и кои храни и напитки трябва да избягваме, докато се опитваме да откажем цигарите:

Кафе

Това вероятно е много сложна задача, но знаем каква неразделна комбинация са кофеиновата напитка и цигарите. Най-трудна за отказване е цигара, която пушим със сутрешното кафе. Затова, ако искаме да се избавим от никотиновата зависимост, по-добре за няколко седмици да го заменим с черен или зелен чай.

Алкохол

Още една напитка, чиято консумация винаги свързваме и със запалена цигара. По-добре за известно време да ограничим вечерните излизания, защото в барове и дискотека, с питие в ръка, ще ни е доста трудно да устоим на изкушението и да не пропушим отново, пише Everyday Health.

Лошата диета е по-опасна от цигарите

Лошият начин на хранене е по-опасен от цигарите

Един на всеки пет случая на смърт е обвързан с лоша храна

Нискокалорични храни

Не бива да разчитаме само на тях, когато спираме цигарите, с презумцията, че не искаме да надебелеем. Ако рязко намалим дневния прием на калории, шансът да припалваме по няколко цигари на ден се увеличава. По-добре да заложим на средиземноморската диета.