От години се говори за глобалното затопляне и че то е нещо съвсем реално, а не просто плод на конспиративни теории. С всяка година пък се убеждаваме все повече в това.

Можем ли да се справим с глобалното затопляне със супер бяла боя

Как с бяла боя да спрем глобалното затопляне

Звучи добре, но дали е постижимо

Поредната червена лампичка светва с новината за масово измиране на делфини в река Амазонка. Според Vice,  около 120 речни делфина са умрели в рамките на седмица, като причината не е замърсяване на водата.

Експерти смятат, че масовото измиране се дължи на сушата, придружена с екстремни високи температури, които измъчват региона. Разбира се, ще бъдат проведени допълнителни изследвания, подкрепени от бразилското правителство, за да стане ясна точната причина за смъртта на делфините.

Снимка 636639

Източник: iStock

Въпросните експерти обаче са убедени, че промените в климата са в основата на случилото се. Като пример те дават, че температурата на водата в езерото Тефе е надхвърляла 39 градуса по Целзий. Освен това, се съобщава за хиляди умрели риби в района поради недостиг на кислород в сладководната система.

Около 80% от умрелите делфини са розови, докато останалите 20% са сиви. Тези видове са се адаптирали към сладководните екосистеми на Амазонка, което прави местоописанието им ограничено и са уязвими при екстремни горещини.

Речният делфин, пеперудата фантом и животните, които живеят само в Амазонската джунгла

Животните, които живеят само в Амазонската джунгла

Под пряка заплаха от изчезване

Районът около Тефе страда от суша и липса на дъжд от седмици, което е намалило нивото на водата в някои от реките и езерата с до три метра.