Много редки са случаите на хора, които не са се сблъсквали с този проблем през живота си. Изненадващо е колко тихо и незабележимо се образуват кариесите, докато един ден не се събудим с ужасни, непоносими болки или още по-коварно - зъболекарят ни случайно открие, че вече имаме пулпит, а по нищо не си е проличало.

По своята същина кариесът се образува, когато емайлът бъде разграден от киселините, които бактериите образуват върху повърхността на зъбите ни при разграждането на въглехидратите. Когато се е образувала пролука в емайла, разрушението продължава навътре в по-меките части на зъба - в дентина.

Така стоматологът ни се уверява, че дадено тъмно петънце е кариес, когато провери със заострения инструмент, наречен сонда, дали мястото е меко и сондата потъва. Ако все още е твърдо, значи емайлът не е разрушен и петънцето още не се е превърнало в кариес.

Снимка 450614

Източник: iStock

В слюнката ни има минерали, които непрекъснато поддържат баланса между деминерализацията (разграждането на емайла) и реминерализацията (изграждането на емайла отново).

Интересен факт е, че именно тези минерали в слюнката ни подпомагат образуването на зъбен камък, както и на нов емайл.

Затова най-много зъбен камък се образува близо до изходите на слюнчените ни жлези - по вътрешната повърхност на предните долни зъби и по страничните повърхности на зъбите, разположени отляво и дясно - до бузите.

Снимка 450615

Източник: iStock

Слюнката разрежда и киселините, образувани от бактериите. Когато деминерализацията преобладава над реминерализацията, се създават условия за възникването на кариесите.

Препоръчва се да не мием зъбите си поне 30 минути след като сме консумирали кисели храни, лимони, портокали, грейпфрут, защото те отслабват емайла и може да го повредим при миенето, докато е в това състояние.