Всеки с къдрава, дълга или гъста коса, добре знае, че трябва да отдели повечко време, в дните, в които трябва да я измие, подсуши и стилизира. А времето е нещо, коео обикновено трябва да пестим.

Бактериалните и гъбични инфекции - проблемите, с които ще се сблъскаме, ако заспим с мокра коса

Защо не бива да заспиваме с мокра коса

И как да си спестим неприятностите

Така че, ако ни се иска да изсушим косата си възможно най-бързо, добре е да намерим начини за това. Дори и да се вслушаме в съветите на специалистите. Ето какво споделя Джонатан Ван Нес, фризьор и основател на марката за грижа за косата JVN пред InStyle.

Всичко започва още докато сме под душа. Първата стъпка е ексфолирането на скалпа. "Излишният себум и натрупването на скалпа не само няма да почистят добре косата, но и ще възпрепятстват способността ѝ да изсъхва бързо", казва специалистът. За целта може да използваме скраб, чрез който да отстраним мъртвите кожни клетки и мазнинат от скалпа.

Снимка 616644

Източник: iStock

Не трябва да пропускаме и балсама. Той не само предотвратява къдренето, но може да помогне и за по-бързото изсушаване на косата. Трябва да се има предвид, че съдържащите се в балсама силикони действат като анти-овлажнител - което ги праи полезни за изсушаване на косата след измиване.

Добре е косата да се изплакне със хладка и дори студена вода. "Студената вода запечатва кутикулата, за да ускори процеса на изсъхване по-късно", казва Ван Нес.

След края на душа, повечето от нас вероятно изстискват излишната вода твърде агресивно. "Когато е мокра, косата е по-податлива на накъсване, затова не трябва да бъдем груби с нея, да я извиваме и усукваме", съветва фризьорът.

Снимка 616642

Източник: iStock

"И изхвърлете кърпата за баня", категоричен е специалистът. Хавлиената кърпа е приемлива за изсушаване на тялото ви, но не е най-добрият вариант за косата. По-добре е да използваме стара памучна тениска. Текстурата ѝ не е толкова груба и абсорбира влагата по-малко агресивно, което намалява къдренето.

Много хора избират да сушат косата си в банята, където са голяма част от козметиката и принадлежностите. Това може да е по-удобно, но предвид високата влажност на въздуха, ще ни отнеме със сигурност повече време. Затова е по-добре да излезем от помещението или да отворим прозорец, ако има такъв.

Снимка 616643

Източник: iStock

Инвестицията във висококачествен сешоар определено е нещо, което си струва. Факт е, че ще отделим повече средства, но пък ще получим един по-добър контрол на топлината, което пък ще прави много по-ефективно изсушаването. "Не бива да забравяме термозащитните продукти, още повече пък в случаите, в които използваме по-обикновени, евтини сешоари", съветва Ван Нес.

Фризьорът подчертава и, че по-гореща струя на сешоара не означава непременно по-бързо сушене на косата. "Топлината може да изгори косата. По-важен е начинът, по който силата на въздуха излиза от уреда, мощността, отколкото използването на най-високата степен на нагряване". Добре е да използваме сешоар с 1 800 или повече вата.

Защо не бива да прекаляваме с балсама за коса и колко точно е добре да използваме от продукта

Защо не бива да прекаляваме с балсама за коса

Повече количество не означава по-добър ефект

Разбира се, от значение е и начинът, по който сушим косата си. Ако имаме дълга или гъста коса, струва си да я разделим предварително на отделни секции, вместо да я сушим хаотично. И винаги започваме сушенето от корена, към средната част и краищата. При къдравата коса добре е да се използва дифузер.