Избирането на интересни дизайни и свежи цветове за маникюра е едно от най-приятните дамски занимания. То обаче е съпроводено от малко досадна дейност - изчакването лакът да изсъхне напълно, което отнема между 15 минути и цели два часа.

Жълтото - най-актуалният маникюр за май

Най-актуалният маникюр за май

За повече слънчево настроение

Има ли начин този процес да бъде ускорен? Ето някои съвети от маникюристи, дадени пред InStyle, с които да съкратим времето за изсъхване на лака за нокти наполовина.

Нанасяне на тънки слоеве

Веднъж в средата и по веднъж от двете страни на нокътя, като преди това сме отнели излишното количество лак от четката - това е правилото на повечето маникюристи. Така нанесени, са ни необходими три слоя лак, за да имаме равен и безупречен маникюр.

Снимка 667089

Източник: iStock

Изчакване между отделните слоеве

Дори да ползваме бързосъхнещ лак, трябва да изчакаме всеки слой да изсъхне преди да нанесем следващия. Това обикновено отнема около една-две минути.

Сешоар

Да, можем да ползваме сешоара, за да ускорим изсъхването на лака. Трябва да го настроим на най-ниската възможна температура и да го държим поне на 15 см от ноктите, за да избегнем обратния ефект - струята въздух да размаже лака.

Снимка 647469

Източник: iStock

Повече светли и прозрачни цветове

Колкото по-тъмен и плътен е цветът на лака, толкова по-бавно ще изсъхне. Това не означава да избягваме тези цветове напълно, а да ги ползваме, когато знаем, че имаме достатъчно време да изчакаме да изсъхнат. В останалите случаи светлите полупрозрачни лакове с по-малко пигменти са за предпочитане. А и неравностите по тях по-трудно се забелязват.

Лед

Купа със студена вода и лед е трик, който някои маникюристи препоръчват, ако бързаме. Трябва да сме нанесли слой топ лак и той вече да е започнал да изсъхва преди да потопим внимателно пръстите си в купата. Ниската температура кара молекулите на лака да се свият и той да се втвърди по-бързо.