Някои хора използват телефона си основно за мобилни разговори и затова държат да имат максимално добро покритие навсякъде. За други смартфонът се е превърнал в инструмент за работа и искат максимално бързо да достигнат до дигиталното съдържание, както и да могат за секунди да свалят големи файлове. Истината е, че за да изберем мрежата, която да използваме, трябва да вземем предвид различни фактори.

На какво да обърнем внимание

Вече споменахме покритието и скоростта, но това са само два аспекта на мрежата. Също толкова важно е качеството на телефонните разговори, защото дори да осъществим връзка с човека от другата страна на линията, ако той или ние, не се чуваме ясно, това създава почти толкова голям казус, колкото и липсата на обхват. Често отдаваме този проблем на мобилното устройство, но понякога причината се крие в лошото качество на мобилната мрежа.

Друг фактор, за който не се говори толкова често, е времезакъснението. Това е забавянето преди изпращане на данни, което е също толкова важно, колкото и скоростта на предаването им, защото за да бъде постигната, трябва първо да стартира процесът. Надеждността на мрежата от друга страна представлява способността ѝ не само да ни свързва, но и да ни държи свързани без прекъсвания.

Въпросът е, че когато сме свикнали на стандартите, които предлага операторът, към който имаме абонамент, е трудно да преценим дали са високи или не. Един от вариантите е да съберем три мобилни устройства на едно място, всяко свързано към мрежата на различен телеком, да им зададем едни и същи задачи и да видим кое как ще се справи. Проблемът тук е, че разликата в характеристиките също оказва влияние Някои модели например имат повече антени от други, затова трябва и устройствата да са еднакви, което прави задачата значително по-сложна.

Какво сочат данните

За щастие има научни изследвания, на които може да се позовем. Едно такова е това на Accenture, което тази година присъди седми пореден umlaut Best in Test сертификат на Yettel. Нещо повече - данните сочат, че мрежата на Yettel е най-надеждната в България, с най-добро покритие, с най-малко времезакъснение и телефонните разговори провеждани в нея са с най-добро качество. Тези високи резултати не означават задължително по-високи цени на мобилните планове. В момента договорите за Total Unlimited на Yettel са с 50% намаление в месечната тарифа за първите 6 месеца, ако бъдат подписани в рамките на месец май.

Снимка 666270

Източник: Yettel

Важно е да се отбележи, че изводите на umlaut не са направени на база няколко измервания в лаборатория. Над 15 000 потребители на мобилни услуги в България са участвали в тестовете, като е покрита 95,4% от населената територия на страната. В продължение на 24 седмици са направени над 129 милиона измервания от различни точки, така че извадката може да бъде считана за повече от представителна.

Бърза проверка

Ако искате лично да се уверите в качеството на мрежата, която използвате, тогава може да го направите с мобилно приложение. Дори самите umlaut предлагат такава апликация, която работи бързо, безпроблемно и е лесна за разбиране. В нея има раздел "Performance", откъдето може да проверите качеството на сигнала, неговата наличност и други интересни показатели.

Снимка 666268

Източник: Envato

В приложението е поместен и популярният тест на скоростта, който ни дава информация относно скоростта на сваляне и качване на данни. Измерванията се отчитат в мегабити в секунда и могат да бъдат правени не само за мобилни мрежи, но и за Wi-Fi връзки. Нужно е само да натиснете един бутон и всичко останало се случва автоматично.

Имайте предвид, че стойностите може да варират осезаемо спрямо това къде се намирате. Има значение дали рутерът е до вас или в друга стая, както и дали сте навън или в подземен паркинг. Всичко това сочи, че има много условности, когато оценяваме качеството на една мобилна мрежа.