От опит всеки знае, че мазните петна са най-упорити за премахване, независимо дали по мебелите у дома или по дрехите ни. Но се случва докато ядем или готвим без да искаме да сме се опръскали или накапали с мазнина. В такива ситуации трябва да имаме предвид, че мазнината може лесно да проникне дълбоко в тъканите на дрехата и е добре да противодействаме бързо.

Как най-ефективно да почистим мазните петна в кухнята

Как най-ефективно да почистим мазните петна в кухнята

Да върнем блясъка на повърхностите у дома

За да я опазим, е излишно да разчитаме, че просто едно изпиране, по обичайната процедура ще е достатъчно. Независимо дали в пералнята или на ръка, то едва ли ще разгради и елиминира ефективно мазното петно. Освен това топлата вода и сушенето единствено могат да направят петното по-упорито.

Вместо това можем да се справим лесно и ефективно в тази ситуация, ако имаме бебешка пудра. Тъй като е на основата на талк или царевично нишесте, тя има абсорбиращи свойства. И именно те са особено полезни, когато се налага да се отървем от мазни петна. А процесът е много лесен.

Снимка 668919

Източник: iStock

Първо попиваме петното с кърпа или хартия, за да отстраним колкото се може повече от мазнината. Правим го внимателно, за да избегнем допълнителното ѝ навлизане в тъканта на дрехата. След това вече взимаме бебешката пудра и поръсваме от нея без да щадим количеството, като покриваме добре цялото петно. Оставяме да престои за поне 30 минути.

После със стара четка за зъби внимателно отстраняваме бебешката пудра. Тогава ще забележим, че пудрата леко се е обезцветила - това е знак, че абсорбирането на мазнината е било ефективно. След като сме изчеткали възможно най-много от пудрата, е време да изперем дрехата в хладка вода според инструкциите на етикета. При един редовен цикъл на пране ще останем приятно изненадани, че петното е значително намаляло или напълно изчезнало.

Сода за хляб в прането - как и за какво да я използваме

Сода за хляб в прането - как и за какво да я използваме

Отново верен помощник

Макар и много семпъл продукт, бебешката пудра се справя доста добре с мазни петна, докато в същото време е щадяща към тъканите. За разлика от някои агресивни химикали, които могат да обезцветят и съсипят дрехите ни, пудрата е по-деликатната опция, което я прави подходяща за използване върху повечето видове материи, пише House Digest.