Вероятно всеки се е замислял поне веднъж как би изглеждал светът, ако всички хора внезапно изчезнат. Какво би станало с нашите вещи, със сградите, с градовете? Кой ще нахрани кучето или кой ще окоси тревата? И макар това да е често срещана тема във филмите и книгите, краят на човечеството все още е нещо странно, за което не се замисляме особено.

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка

Огромна, с размерите на вселената

Но все пак има хора, които разсъждават над подобни перспективи. И ето какво споделят те пред IFL Science.

Тишина

Ако хората вече ги няма на света, но на някой от нас се предостави възможност да се върне на Земята след година, първото нещо, което ще забележи, определено няма да е с очите. Ще е с ушите.

Светът ще е тих. И тогава човек ще осъзнае колко много шум създаваме ние, хората. Нашите сгради са шумни, автомобилите ни са шумни, дори небето е шумно.

Атмосферата

Само след една година без хора небето със сигурност ще е по-синьо, а въздухът - по-чист. Вятърът и дъждът ще почистят повърхността на Земята и всичкият смог и прах, които хората създават, ще изчезнат.

Снимка 624563

Източник: iStock

Домът

Ако влезем в собствената си къща, трябва да се надяваме, че няма да сме жадни, защото в чешмите няма да има вода. Водните системи изискват постоянно изпомпване. Ако няма човек, който да управлява машините, които изпомпват водата, съответно няма да има и вода.

Ще липсва и електричество. Електроцентралите ще спрат да работят, тъй като те също изискват постоянна поддържа. И къщата ни ще е без осветление, телевизия, телефон или компютър.

Домът ни ще бъде и много прашен. Защото във въздуха постоянно има прах, макар да не го забелязваме. Дори докато се движим из помещенията на дома, прахът също се движи. Но щом всичко това спре, въздухът остава неподвижен и прахът ще се утаи навсякъде.

Снимка 624560

Източник: iStock

А тревата в двора ще расте - дотогава, докато може. Много растения, които може и да не сме виждали преди, ще пуснат корени в двора ни.

И ще има много повече насекоми. Защото хората сме склонни да правим всичко възможно, за да се отървем от тях. Пръскаме въздуха и земята със спрейове, премахваме местообитанията им, поставяме мрежи на прозорците. И ги убиваме.

Улицата

Ще се разхождат единствено животните. От най-малките като мишки, еноти, лисици или бобри, до по-големите като елени, вълци и понякога мечки.

Без електрическо осветление ритъмът на естествения свят ще се върне. Единствената светлина ще е от Слънцето, Луната и звездите.

Снимка 624561

Източник: iStock

Но пък често ще се случват пожари. Мълния може да подпали дърво или и храсти и дори останали къщи и сгради. Без хора, които да ги гасят, тези пожари ще се разгарят дълго време, докато не изгаснат сами.

Около града

След само една година бетонните елементи като пътища, магистрали, мостове и сгради, вероятно ще изглеждат по същия начин.

Но след десетилетие, в тях ще се появят пукнатини, през които ще се проврат малки растения. Това се случва, защото Земята постоянно се движи. При това движение се появява натиск, заради който възникват пукнатините. И в крайна сметка пътищата ще се пропукат толкова много, че ще приличат на "счупено стъкло", през което ще израснат дори дървета. А язовирите и дигите, които хората са построили на реките по света, ще ерозират.

Растенията, които сме култивирали и които ядем, ще започнат да изчезват. Вече няма да има царевица, картофи или домати. Животните от фермите ще станат лесна плячка за дивите екземпляри. А колкото до домашните любимци - вероятно котките ще станат диви, а повечето кучета няма да оцелеят.

Сентинелци: това ли е най-изолираното безконтактно племе на Земята

Най-изолираното безконтактно племе на Земята

Малкото, което знаем за тях

Kато Древния Рим

След около хиляда години светът, който познаваме, ще бъде смътно разпознаваем. Може би някои някои неща ще останат, в зависимост от материалите, от които са направени и от климата. Някоя и друга жилищна сграда, киносалон или рушащ се търговски център ще стоят като паметници на изгубената цивилизация. Подобно на Римската империя - тя е рухнала преди повече от 1500 години, но някои останки от нея могат да бъдат видяни и до днес.

И ако не друго, внезапното изчезване на хората от света би разкрило нещо за начина, по който се отнасяме към Земята. Това би ни показало, че светът, който имаме днес, не може да оцелее без нас и че ние не можем да оцелеем, ако не се грижим за него. За да продължи да функционира, цивилизацията - както всяко друго нещо - изисква постоянно да се поддържа.