За седма поредна година Skytrax обявява Чанги (Changi) в Сингапур за най-доброто летище в света, и то с абсолютно основание. Освен че е едно от най-големите, Чанги разполага с удобства, каквито човек не би предполагал, че може да намери на едно летище. А от 17 април има и своя първи търговски център.

Целта е само една: пътниците, които имат по-дълъг престой на летището, но не достатъчно, за да разгледат Сингапур, да могат да уплътнят приятно оставащите им часове до полета.

Jewel е на 10 етажа, дело е на известния израелски архитект Моше Сафди и погледнат отвисоко, ще ни се стори като градина в стъклен купол. Разположен е на територията на бившия паркинг на Терминал 1, на площ от 38 500 квадратни метра. За построяването му са нужни пет години, а цялата инвестиция възлиза на 1.25 милиарда долара.  

Снимка 418967

Източник: Facebook / Jewel Changi Airport

И макар че отвори врати преди няколко дни, търговският център вече има четири спечелени награди, между които и Международната награда за архитектура. 

Като всеки друг търговски център, и Jewel си има своите магазини, заведения за хранене, зони за забавления и игри. Но те въобще не са неговите най-големи атракциони.

Още на входа човек се озовава под красиви кристални облаци, които заради отраженията на светлините в стъклените стени наоколо, изглеждат така, сякаш блещукат със собствена светлина.

Снимка 418968

Източник: Facebook / Jewel Changi Airport

След като прекрачим главния вход, пред нас се разкрива падащата вода на 40-метров водопад, ограден с четири етажа цветни тераси.

Снимка 418958

Източник: iStock

На всеки няколко минути водопадът променя начина, по който водата в него тече, а през нощта е център и на великолепно светлинно шоу.

Зелените площи в Jewel са една от най-големите градини на закрито в страната, която крие в себе си над 2000 дървета и повече от 100 000 храста. Има дори мини бамбукова гора, както и много пъстри и красиви животни, избаротени от растения и цветя.

Снимка 418957

Източник: iStock

Молът разполага и с лабиринт от жив плет, както и с езеро, заобиколено от тропически растения - само една от многото зони за релакс.

И ако досега сме си търсили причина да посетим Сингапур, но все не сме намирали, то сега новото "бижу" на летище Чанги е още една от тях.