Въпреки че знаем, че Джеймс Бонд скоро ще придобие нов облик с напускането на Даниел Крейг, той също може да получи нов превоз. Инженери са проектирали странен плавателен съд, който има формата на акула и може да пътува както по повърхността на водата, така и на няколко метра под нея.

Прототипът на плавателния съд, наречен Jet Shark Q Model, развива максимална скорост от 72 км/ч,  но неговият създател казва, че пазарна версия ще достигне скорости от 89 км/ч.

Освен че може да отведе пътници от точка А до точка Б през океана, лодката може също така да излети изпод вълните, за да изпълни впечатляващи трикове във въздуха. Смята се, че Jet Shark ще струва между 200 хиляди и 300 хиляди долара, когато бъде пуснат в продажба.

Базираният в Нова Зеландия основател на компанията Jet Shark Роб Инес проектира и продава уникални плавателни съдове, изработени по поръчка, повече от 25 години.

Преди това Jet Shark, той създава Seabreacher, двуместен плавателен съд, с дизайн на акула, косатка или делфин. Сега обаче основната му цел е да има повече места на борда. Моделът Q е дълъг 6 метра е подходящ за четирима души, но има планове за увеличаване на размера му, за да побере шестима.

"Целта с Jet Shark беше да предложим уникалното изживяване от гмуркане под повърхността на водата, но в много по-просторен, удобен за използване плавателен съд. За мен обаче беше много важно, че създадохме много секси модерен дизайн, който не прилича на подводен миниван", цитират от Daily Mnail Инес. 

Jet Shark се гмурка на около 1.5 м под водата и през цялото време капсула, която има нещо като шнорхел и камера, остава да стърчи над водата. Шнорхелът позволява на двигателя да "диша", докато камерата дава на водача изглед какво се случва на повърхността.

Модерната лодка е оборудвана с редица функции за безопасност, една от които е да се върне на повърхността, ако загуби мощност по време на гмуркане. Вградените камери, сензори и LiDAR система, където лазерите изпращат кратки импулси, които отскачат обратно, когато ударят препятствие, помагат на водача да остане наясно със заобикалящата го среда, докато се гмурка.

Пътниците на модела Jet Shark Q седят в климатизирана, водонепроницаема пилотска кабина с панорамни прозорци. Всички функции на борда могат да се управляват с помощта на двойните сензорни дисплеи пред двете предни седалки, което позволява и на двамата пътници да контролират полупотопяемия плавателен съд.

Jet Shark може да бъде с отворени врати, когато се кара по водната повърхност в слънчев ден. Моделът Q се задвижва от бензинов двигател с мощност 420 к.с., но изобретателят казва, че бъдещите модели ще бъдат оборудвани с бензинови двигатели с мощност 600 к.с., дизелови двигатели или потенциално електрически двигатели.

Докато екипът на Jet Shark все още разработва окончателната пазарна версия на плавателния съд, те планират да приемат първите поръчки по-късно тази година.