Безспорно Neuralink е най-противоречивият проект на Илон Мъск, защото да можеш да контролираш човешкия мозък с чип, звучи колкото иновативно, толкова и плашещо. 

Илон Мъск, Meta, Neuralink и критиките на милиардера към метавселената на Зукърбърг

Мъск се подигра на Meta

Отново минутки за реклама

Компанията е основана през юли 2016 г. и досега сякаш все оставаше в сянката на успехите на Tesla и SpaceX. Но това далеч не значи, че милиардерът е загърбил това свое начинание. Все пак, преди няколко месеца ни се похвали, че маймуни с имплантирани чипове играят видеоигри.

А преди дни на сайта на Neuralink бе публикувана обява за директор на клинични изпитвания, което е ясен знак, че компанията се готви скоро да започне да извършва подобни. Пояснено е, че човекът на тази длъжност ще работи "с някои от най-иновативните лекари и топ инженери, както и с първите участници в тестовете".

И така свързването на човешкия мозък директно с различни устройства вече ни изглежда една идея по-близко и възможно. Целта на Neuralink е създаването на "интерфейс компютър-мозък", който позволява на хората да предават и получават информация между двете безжично.

Основната цел на този проект на Мъск е да бъде от помощ на хора, страдащи от различни заболявания, най-вече парализи, за да могат да живеят по-пълноценно. И всичко се основава на научния факт, че невроните в мозъка генерират електрически сигнали и електродите, поставени в близост до тях, могат да улавят и записват тези сигнали. А възпроизвеждането им симулира действителното усещане от различни преживявания.

Очаквано обаче концепцията на Мъск и компанията му не бе приета с голямо въодушевление и веднага се появиха сравнения с различни научнофантастични филми, където се говори за контрол над човешкия мозък чрез подобни технологии и с не особено хуманни намерения, предава USA Today.

Neuralink и маймуната с мозъчен имплант, която играе Pong с ума си

Чипираната маймуна на Neuralink, която играе игри с ума си

Технологиите на Neuralink напредват

Засега моментът, в който ще видим първия човек с имплантиран чип в мозъка, остава в неопределеното бъдеще. Но нямаме съмнение, че когато милиардерът се захване с нещо, го върши докрай - независимо колко време ще му отнеме и колко висока ще бъде цената.