Илон Мъск неведнъж ни е доказвал, че каквото си науми, успява да го осъществи. Безспорно най-смелият му проект е този за колонизирането на Марс. Той ще му отнеме и най-дълго време и най-много средства, но и тук милиардерът показва завидна находчивост и последователност.

Илон Мъск, синът му X AE A-Xii и общата им поява по време на видео презентация

Илон Мъск като самотен татко

Супер тандем са с малкия

От това, което знаем засега за Марс, изводът е, че условията там не са подходящи за нас, хората. А Мъск смята да изпрати първите заселници през 2050 г. и вече има готов план за действие, поне първоначално.

Преди време той искаше да взривява ледените шапки на Червената планета, но сега е стигнал до по-хитро решение. В Twitter милиардерът сподели идеята си за изграждане на "самодостатъчен" град със стъклени куполи и изцяло контролирана среда, в която първите заселници на Марс да могат да оцелеят.

Той е напълно наясно, че трансформирането на Червената планета така, че да заприлича на нашата, ще бъде прекалено дълъг и прекалено сложен процес. На него пък не му се чака толкова и иска да бъде жив свидетел и участник в колонизирането. Особено на фона на разколебаващите твърдения на учените, че на Марс няма как да има подходяща атмосфера, защото няма достатъчно въглероден диоксид.

Всъщност идеята на Мъск за стъклените куполи на Марс датира от преди пет години, когато за пръв път ги споменава. Тогава той смята, че конструкциите от въглеродни влакна могат да се използват за създаването на геодезични куполи, докато дроиди миньори копаят подземни пещери, предава Men's Health.

Снимка 535182

Източник: GettyImages

Наскоро пък основателят на SpaceX представи проекта си за град на Марс, който да може да оцелее, дори да загуби връзка със Земята. По думите му, един напълно самоиздържащ се град ще се нуждае от около милион жители и ще изисква милион тона товари. А за тяхното транспортиране определено ще му трябва нов космически кораб.

В момента космическата компания работи по следващото си поколение ракета за многократна употреба, наречена Starship. Тя е проектирана да превозва 150 тона или 100 души в орбита и с възможност за презареждане в Космоса. А мощният му двигател Raptor Vacuum е специално проектиран да работи в условията на ваккум и да използва горива, които могат да бъдат рафинирани на Марс.

Китай, Shenzhou 13, Марс и големите планове на космическата агенция на страната

Китай има големи планове за Космоса

Ще изпревари ли NASA

Според Мъск първата доставка на Червената планета трябва да е оборудване за изграждане на станция за зареждане с гориво на повърхността. А първите мисии на Starship с екипаж могат да стартират още през 2026 г.