Илон Мъск е познат с грандиозните си мечти и не по-малко грандиозните си изказвания. Основателят на Tesla и SpaceX определено не си пада по празните приказки и когато обещае нещо, не се съмняваме особено, че то ще стане реалност.

Колите на марката Tesla неведнъж се появиха в новините в последните години с акцент върху автономното им движение и рисковете, което крие то. Редица  катастрофи се случиха с включен режим на самоуправление и основната вина падна върху шофьорите, които явно са се предоверили на автомобилите.

Една Tesla на автопилот, един робот и един нелеп инцидент на CES

Tesla на автопилот "уби" робот

И това време доживяхме

Препоръката е ръцете ни да бъдат на волана, когато шофираме Tesla, дори са сме оставили на нея да ръководи движението ни. А експериментите явно невинаги завършват успешно. Вероятно именно това е мотивирало Илон Мъск да направи някоя и друга промяна в начина, по който функционират електрическите му автомобили.

Със сигурност да сме на шофьорското място на кола, която се управлява сама, е доста странно усещане. Но още по-странно ще е да заспим зад волана и да се събудим там, накъдето сме се запътили. Именно това обеща предприемачът в последно свое интервю за радиостанция в ЮАР.

Още по-интересното е, че Мъск си поставя срок това да бъде възможно още следващата година. До края на 2019 г. пък Tesla ще може да се похвали с напълно автономни коли. В това определение се включват функции като тази колата сама да ни намери на пълен паркинг, ние само да се качим в нея, а тя да ни откара до желаната от нас дестинация.

Милиардерът заяви с категоричност, че това ще се случи, а думите му предизвикаха разнопосочни коментари относно бъдещето на автономните возила и сигурността на техните собственици. 

Според някои, колите на Tesla не могат да се наричат напълно автономни, защото все пак някой трябва да активира тяхната система и да я контролира в определени аспекти. А дори и компанията да създаде автомобил, който ни позволява да спим зад волана, твърде спорно е, че подобно поведение на пътя ще бъде разрешено от някое законодателство, пише News.con.au.

Илон Мъск, проектът GPT-2 и защо се уплаши от един изкуствен интелект

Изкуственият интелект, който уплаши Илон Мъск

Защо спря проекта GPT-2

Със сигурност този тип иновации се нуждаят от още дълго години разработки и усъвършенстване, за да могат да влязат в масова употреба. Но сме сигурно, че Мъск няма да спре дотук и скоро отново ще ни изненада в поредна нестандартна идея, която има ресурса да реализира.