От години се говори, че журналистиката е сред професиите, които ще бъдат най-потърпевши от заместването на хората от машини. Изкуственият интелект се интегрира във все повече устройства, които са ни от полза в ежедневието и в работата. Но технологиите напредват все повече и повече и понякога преминават границите на общоприетото.

Илон Мъск е човек, който не познава граници. Граници на мечтите, граници на планетата. Но той е и човекът, който сам ограничи разпространението на един успешен, но доста рискован проект на една от компаниите си - Space X.

Става дума за разработен от изследователския екип Open AI изкуствен интелект, който се е оказал толкова успешен, че чак плашещ. Той е обучен да създава текстово съдържание само по едно зададено заглавие.

Снимка 407183

Източник: iStock

Програмата GPT-2 може да създаде текст от до девет абзаца на базата на само два реда подадена информация. Тя превежда и на различни езици, отговаря на въпроси и обобщава текстове. 

Причината да не види бял свят обаче е, че Мъск и екипът му се притесняват, че ще се използва за злоупотреби и за генерирането на голямо количество фалшиви новини, които и сега не липсват в интернет пространството.

Снимка 407188

Източник: iStock

Затова разработчиците решиха да не издават подробности за успешния си проект и пуснаха само ограничена версия, която да се използва единствено за научни цели. Според тях ще са необходими още години изследвания и много промени, за да може програмата да стане устойчива на злонамерени влияния и да създава единствено текстове, които отговарят на истината.

Колко ще струват билетите на Мъск до Марс

Колко ще струват билетите на Мъск до Марс

И колко далече от реалността е милиардерът

Самият Илон Мъск неведнъж e изказвал своята позиция относно изкуствения интелект. Според него трябва да се подхожда с голямо внимание към подобни изобретения, защото не бива да се позволява машините да завладеят хората. Роботите трябва да бъдат единствено в наша полза и под наш контрол.