След като в първата половина на 2020 г. Huawei успя да се добере до заветната първа позиция по продажби на смартфони в световен план, компанията лека по лека започна да губи пазарен дял на запад и не успя да класира свой модел сред най-продаваните телефони.

Huawei, намаляването на производството на телефони и създаването на изкуствен интелект за други индустрии

Защо Huawei ще произведе по-малко телефони през 2021 г.

Huawei готви изкуствен интелект за свинеферми

Утехата бе, че продажбите в Китай продължаваха да вървят нагоре, като възходът на Xiaomi и силното търсене на iPhone 12 не успяха да изместят доминацията на Huawei през изминалата година.

Затрудненият достъп до чипове и продажбата на дъщерната марка Honor обаче са оказали сериозно влияние върху продажбите на Huawei през януари 2021 г., сочат данни на Counterpoint Research.

Снимка 519914

Източник: Huawei

Резултатът е, че Huawei вече не е водещият производител в най-големия пазар за телефони в света и споделя второто място с Vivo.

Лидерът в Китай за първи път става Oppo, която вече държи 21% от пазара там, докато Huawei и Vivo се нареждат зад нея с по 20% от всички продажби на телефони на територията на страната.

Снимка 521897

Източник: Oppo

Ръстът на продажбите на Oppo спрямо януари миналата година възлиза на 26% и 33% спрямо декември 2020 г., сочат данните на Counterpoint.

Припомняме, че Oppo отбеляза страхотен ръст и в Европа и вече е петата най-популярна марка на нашия континент.

Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei и как се разпредели пазарът на смартфоните в Европа през 2020 г.

Кой спечели най-много от загубите на Huawei в Европа

Други китайски марки изместват Huawei

Xiaomi и Apple са другите печеливши от отлива на Huawei, пазарният им дял е нараснал с респективно три и осем процента.