В годините преди Android и iOS устройствата да установят тотална доминация над пазара за мобилни технологии, телефоните на BlackBerry бяха едни от най-горещите и желани джаджи изобщо.

Компанията обаче не успя да създаде софтуерни платформи с мащабите и влиянието на тези на Google и през 2016 г. обяви официално, че се оттегля от този сегмент.

Въпреки това BlackBerry не се разпадна, а продължи да разработва технологии в други направления, фокусирайки се основно върху киберсигурността, интернет на нещата (IoT) и изкуствения интелект.

Снимка 514011

Източник: GettyImages

Опитът и откритията й в сферата на мобилните устройства обаче изглежда представлява интерес за другите в бранша, като тази седмица стана ясно, че 90 от патентите й за смартфони са били придобити от Huawei.

Новината дойде от канадския вестник The Globe and Mail, а по-късно беше потвърдена и от главния финансов директор на BlackBerry Стив Рай.

Тези 90 патента са незначителна част от всичките 38 000, с които разполага компанията, а цената на сделката към момента не е обявена.

Става ясно обаче, че патентите съдържат ключови открития, засягащи позиционирането на текст и изображения спрямо ориентацията на телефона, както и геолокирането на снимки.

Снимка 507227

От вестника допускат, че сред тях има и технологии за сигурност и споделяне на данни между групи от устройства, тъй като те бяха едни от основните силни страни на устройствата на BlackBerry.

Huawei, Qualcomm и новият лиценз за търговия между двете компании

САЩ позволи на Qualcomm да търгува с Huawei

Какво означава това за Huawei

Двете компании все още не са дали допълнителни детайли за сделката, но най-интересно ще е да видим какъв отзвук ще даде тя, имайки предвид агресивната позиция на САЩ и някои европейски страни спрямо дейностите на Huawei.