Наскоро стана ясно, че Huawei ще се раздели с дъщерната си марка Honor, за да може тя да оперира напълно независимо и да избегне търговските рестрикции, наложени от САЩ, върху компанията през тази и миналата година.

Huawei, Honor и как продажбата на дъщерната компания заобикаля забраните на САЩ

Под напора на забраните Huawei ще се раздели с марката Honor

Honor вече няма да зависи от Huawei

Китайският гигант също така вече е във финалната фаза на създаването на алтернативна на Android операционна система, след като отношенията му с Google също попаднаха под забраните.

В последно време обаче се наблюдава определено раздвижване в американската администрация, което доведе до издаването на лицензи на няколко компании за доставки на хардуерни компоненти към Huawei.

Снимка 502018

Източник: Huawei

В края на миналата седмица подобно разрешение е получил и производителя на хардуерни компоненти Qualcomm, чийто чипове захранват много водещи модели смартфони на пазара.

Reuters съобщава, че Qualcomm има разрешение да доставя на Huawei цял списък с компоненти, сред които са и чипове за смартфони.

В лиценза обаче има клауза, която забранява на компанията да снабдява китайския си партньор с 5G хардуер, както бе постановено по-рано.

Снимка 506268

Източник: iStock

Истината е, че настоящият лиценз едва ли ще окаже кой знае какво влияние върху бизнеса на Huawei със смартфони, тъй като компанията е разчитала предимно на своите Kirin чипове за флагманите си.

Ограничението за 5G компонентите също така означава, че 4G чиповете на Qualcomm едва ли ще са особено нужни за новите модели на Huawei, които най-вероятно ще са с 5G свързаност.

Huawei, САЩ и при какви условия ще може компанията да продължи да купува чипове

Обрат за Huawei - САЩ позволи търговията на чипове с едно условие

На фокус отново е 5G

Все пак разрешението, дадено на Qualcomm, е още един сигнал, че занапред можем да очакваме разпускане или омекотяване на рестрикциите върху бизнеса на Huawei, което би могло да доведе и до възстановяване на партньорството с Google.