Всеки човек има своята уникална телесна миризма. Но в случаите, в които тя стане по-различна от обичайното и неприятна, е нужно да потърсим причините за това.

Лошите хигиенни навици и как влияят на здравето ни в дългосрочен план

8 лоши хигиенни навика, които правим често

А не трябва

Всъщност миризмата на тялото се получава, когато потта влезе в контакт с бактериите по кожата ни. Защото самата пот не мирише. И е факт, че нашата телесна миризма може да каже много за здравето ни.

А според специалистите възможните причини за внезапна промяна в телесната ни миризма са седем.

Храна

Това, което ядем, може да повлияе на начина, по който миришем. Когато храносмилателната ни система разгражда храната, тя освобождава съединения, които се абсорбират в кръвта и се отделят през кожата.

Снимка 572332

Източник: iStock

Някои храни, като чесън и лук, съдържат съединения като сяра и могат да накарат потта ни да мирише лошо. Същото важи и за къри, кимион и други специфични подправки. За да се елиминират съдържащите сяра съединения от тялото ни пък е необходимо и известно време.

Лекарства

Те също могат да окажат влияние върху телесната миризма. Например такива, които се използват за лечение на болестта на Паркинсон, могат да причинят сухота на кожата и намалено изпотяване - което пък води до увеличаване на телесната миризма.

Снимка 572333

Източник: iStock

Хормонална заместителна терапия и противозачатъчни хапчета също могат да причинят промени в начина, по който миришем. Както и лекарства, които засягат нервната система - като антипсихотици и лекарства против тревожност.

И въпреки че повечето промени в телесната миризма не са вредни, те могат да бъдат нежелани и смущаващи. За да избегнем подобни притеснения след започване на ново лекарство, можем да говорим с лекаря си за алтернативни възможности.

Хронични заболявания

Тук се включват състояния, които влияят на начина, по който тялото ни обработва храната. Например, хората с диабет или чернодробни заболявания, могат да развият или сладникав мирис, или такъв, наподобяващ мухъл поради високите нива на кетони в потта.

Снимка 572336

Източник: iStock

Бъбречната недостатъчност може да причини натрупване на урея и други токсини в тялото, отделящи се чрез кожата, която излъчва миризма, подобна на амоняк.

Устна хигиена

Добрата устна хигиена е от съществено значение по много причини. Не само заради предотвратяване на кариес и заболявания на венците, но и за намаляване на неприятните телесни миризми. Защото когато хранителните частици и бактерии се натрупват в устата, те могат да причинят наистина неприятен мирис.

Лошата устна хигиена може да доведе и до натрупване на плака по езика, което също допринася за лошия дъх.

Снимка 572330

Източник: iStock

За щастие, могат да се предприемат няколко прости стъпки в тази насока. Като миенето на зъбите два пъти на ден и редовното почистване с конец. Както и чистенето на езика. Дори само с тези елементарни дейности може да поддържаме устата си здрава и да намалим риска от заболявания на венците и лоша телесна миризма.

Бременност

Причината бременността да причини внезапна промяна в телесната миризма е свързана с хормонални промени, които се случват в организма и които засягат и изпотяването.

Бременността може да предизвика и увеличаване на притока на кръв - което пък може да доведе до повече изпотяване.

Снимка 572337

Източник: iStock

Затова от съществено значение е бременната жена да бъде добре хидратирана и да носи свободни, дишащи дрехи. Използването на мек сапун и избягването като цяло на силни аромати също помага да се сведе до минимум нетипичната телесна миризма.

Диети

Диетата с високо съдържание на фибри често се изтъква като здравословна и полезна. И това не е случайно - фибрите помагат за регулиране на храносмилането, предотвратяват запека и понижават нивата на холестерола.

Снимка 572331

Източник: iStock

Въпреки това дори и този тип диети имат своята отрицателна страна. А именно - миризмата на тялото. Защото когато не са напълно разградени в храносмилателната система, фибрите започват да ферментират. Този процес води до производството на газове като метан и сероводород, които се изхвърлят през кожата.

Освен това диетата с високо съдържание на фибри може да блокира потните жлези, което пък да доведе до натрупване на пот и бактерии върху кожата.

Инфекции

Една от най-честите причини за неприятна телесна миризма е инфекция в областта на гениталиите. Този тип инфекция може да се появи както при мъже, така и при жени. Често е резултат и от лоша хигиена или пък дадено медицинско състояние.

Бактериите, които причиняват подобни инфекции, могат да доведат до неприятна миризма, дразнене и сърбеж, пише Eat This, Not That.

Езикът, устната хигиена, защо е важно да го почистваме и как да го правим

Защо е важно да почистваме езика си

И как да го правим

Затова ако подозираме, че имаме някакво заболяване в тази област, от решаващо значение е да посетим лекар, за да получим правилното лечение.