Всички знаем, че зъбите задължително трябва да се мият минимум два пъти на ден - сутрин и вечер. В по-добрия случай - три пъти, след всяко хранене.

Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден

Болестите, от които ни предпазва честото миене на зъби

Колкото повече, толкова по-добре

Но далеч не на всички е известно, че езикът също трябва да се почиства. По него, също както и по зъбите, се появяват бактерии, които са причина за неприятния дъх от устата и могат да предизвикат появата на зъбен камък.

Много е важно да следим за хигиената на цялата уста, а не само за зъбите. Това е залогът за нашата красива усмивка дълги години напред. А ето и защо е важно да почистваме езика си.

За да се избавим от неприятния дъх

Снимка 506480

Източник: iStock

Остатъците от храна и бактериалните налепи не остават само по нашите зъбите. Върху езика се натрупва огромно количество бактерии и микроорганизми, от които често се появява и лошият дъх - халитоза, но също могат да тръгнат и други възпалителни заболявания и стоматологични проблеми. Например кариес и неговите усложнения, а също така глосит, гингвинит, стоматит и др.

За да нямаме налепи

Езикът на здравия човек има розов оттенък, но при неправилна хигиена на повърхността му се появява налеп. Той може да е и признак на някакво заболяване.Това се определя по следния начин:

Нормалният налеп има жълтеникав или бял цвят и покрива езика на тънък слой, през който се виждат езиковите папили. Няма силна миризма от устата и усещания за болка, а налепът може лесно да се отдели с четка. Ако повърхността на езика е сива, кафява или жълта, налепът плътен, непрозрачен слой, има кисел или горчив привкус и не се отделя самостоятелно, трябва да се обърнем към стоматолог.

За да не се образува зъбен камък

Снимка 506485

Източник: iStock

Микроорганизмите, които се събират върху езика, произвеждат киселина, разрушаваща емайла. Това благоприятства за образуването на зъбен камък. Зъбният камък на свой ред не само не изглежда неестетично и разваля усмивката, но и помага за развитието на кариес, възпаление и заболявания в устната кухина.

За да не се нарушава нормалната работа на вкусовите рецептори

Чистият език много по-добре усеща вкусовите нюанси на храната и напитките. Плътният налеп не позволява да се почувства вкуса в пълнотата му, затова трябва да се избавим от него. 

Ако налепът е в рамките на нормалното - тънък и с бял оттенък, езикът е достатъчно да бъде почистван сутрин и вечер след миене на зъбите. За това се препоръчват специални приспособления, които се продават в стоматологичните клиники и в аптеките.

Как правилно да чистим езика си

Снимка 506479

Източник: iStock

- Най-добре е да го правим след измиване на зъбите или изплакване на устата.

- Четката за зъби трудно ще се справи с плаката. Много по-добри за процедурата са: стъргалки, иригационни дюзи, гелове за почистване и електрически четки. Когато почиствате, можете да добавите малко паста за зъби.

- Четкаме езика си с плавни остъргващи движения от основата към върха. Правим го постепенно и не натискаме, за да свикне езикът ни с процедурата и да не се задейства естественият рефлекс за повръщане.

- Не натискаме твърде силно и лигавицата, тъй като можем да я повредим.

- След процедурата задължително трябва да изплакнем устата си с вода.

Оралният микробиом, устната хигиена и трите навика, от които зависи здравето на зъбите ни

Как да запазим зъбите си здрави

Трите най-важни стъпки за устна хигиена

Ако на повърхността на езика се появи плътна плака с неестествен оттенък, която не може да бъде отстранена, това най-вероятно е сигнал за определени нередности в тялото и трябва да се свържете със своя зъболекар, съветва стоматологът Олег Кущ на сайта Здрововье.