Японска компания превръща емблематичен бивш затвор в луксозен хотел с 48 стаи. Бившият затвор Nara, построен през 1908 г. и определен за културна забележителност в Япония през 2017 г., ще бъде реновиран от Hoshino Resorts.

Затворът "ще се прероди като луксозен хотел, където гостите могат да се насладят на изключителен престой в неговата емблематична сграда от червени тухли с обновен интериор", пишат от Hoshino Resorts. Комплексът се отличава с дизайн, подобен на звезда, с пет крила с килии, разпръснати от централен команден пункт.

От Hoshino Resorts казват, че новият хотел ще има около 6225 квадратни метра площ и ще разполага с ресторант, салон и музей за посетители, които не искат да нощуват, но са любопитни да научат повече за сградата.

"Престижен проект за правителството, неговата елегантна структура от червени тухли въплъщава амбицията и майсторството на епохата Мейджи, когато Япония отворя вратите си за света", споделят още от Hoshino Resorts.

Ако разглеждайки снимки, затворът ни изглежда познат, това може да се дължи на факта, че сме гледали втория сезон на Alice in Borderland - хитовият японски сериал на Netflix. Поредицата се развива в алтернативна вселена, където жителите на Токио трябва да се справят със смъртоносни игри в стил Battle Royale, за да се върнат в реалния свят. Два епизода сериала са заснети именно в Nara.

Затворът Nara е едно от първите пет места за задържане в западен стил, проектирани от японското правителство в ерата Мейджи, която приключва през 1912 г. Град Нара с население от 355 350 жители, се намира на 34 км на изток от град Осака. През 1946 г. в затвора започват да се настаняват затворници на възраст между 16 и 26 години.

Те имат задачата да придобият професионални умения като подстригване и изработване на регистрационни номера в работилници. Комплексът, построен предимно от служители на затвора, разполага с главна порта в романски стил, която се извисява над околните стени и предния двор малко преди двуетажна административна сграда.

Към административната сграда е разположена централна караулка, от която надзирателите виждат и петте отделения на затвора. Решетките на пода на второто ниво позволяват на надзирателите да наблюдават килиите на двете нива едновременно.

Килиите за един човек разполагат с тоалетна, мивка, прозорец и тежка дървена врата, която няма копчета, което означава, че не може да се отвори отвътре, дори и да е отключена. Целият комплекс може да побере около 635 затворници.

Плановете за трансформиране на Nara в хотел се предлагат от 2017 г., когато затворът приключва своята дейност и сменя предназначението си - става културен обект. Извършени са обаче някои ремонти за защита на сградите от земетресения. Затова макар първоначално да е планувано хотелът да отвори врати през 2021 г., за момента това е отложено за 2026 г., пише Business Insider.