Френската модна къща Hermès винаги е била синоним на стил и лукс. Прословута е с чантите си от естествена телешка кожа и красивите си копринени шалове, но скоро брандът ще се свързва и с друго.

Hermès, фалшивите чанти и щетите от нелегалното им производство

В затвора заради фалшиви чанти за 10 милиона

Какво става, когато се изправиш срещу Hermès

Признаваме, че най-малко от Hermès очаквахме да изневери на традициите и да пусне свой аксесоар, изработен не от естествена кожа, а от нейна алтернатива, създадена в лаборатория.

Става въпрос за екологичната материя Sylvania, която модната къща разработва в сътрудничество с калифорнийската компания MycoWorks. Именно последната държи патента за иновативната технология Fine Mycelium, която стои в основата на новия плат.

Главният герой в революционния текстил е мицелът - фината мрежа от нишки, които образуват вегетативната част на организма, който произвежда гъби.

От MycoWorks откриват начин как да засилят естествената способност на мицела да се свързва със себе си и с други материали. Резултатът е нов клас устойчиви материали, които не са нито с животински произход, нито от пластмаса.

Класическите чанти Victoria са първият модел на Hermès, изработен от Sylvania. Това ще е основната материя, но аксесоарът ще включва и елементи от плат и телешка кожа. Трябва да излезе на пазара до края на 2021 г., уточняват от Hypebae.

Пандемията, луксозните брандове, милениалите и как оцеляха гигантите Chanel, Hermès, Louis Vuitton

Падението и възходът на лукса по време на паднемията

Луксозните брандове откриха топлата вода (наречена онлайн търговия)

Неслучайно Hermès е сред първите луксозни марки, които оцеляха в условията на пандемия. Вече е и сред пионерите, които държат на устойчивостта в модния бранш.