Доколко е пригоден и безопасен за велосипедисти е един от основните фактори, който всеки съвременен европейски град трябва да следи в развитието си.

Porsche eBike Sport, eBike Cross и какво предлагат елетрическите велосипеди

Изкушението да караш Porsche, но на две гуми

Как да похарчим 10 000 долара

Добре са ни известни "столиците" на велосипедите в Европа - Копенхаген и Амстердам. Още една столица обаче претендира за същото.

Хелзинки обяви намерението си да стане третия в света град, който е приятелски настроен към придвижващите се с колело. Градските власти съобщиха това с официално прессъобщение, в което се казва, че тепърва ще се подобрява инфраструктурата за придвижване на велосипед в града.

Снимка 530876

Така финландската столица се надява да догони тези на Дания и Холандия в официалния световен индекс за най-безопасни за велосипедистите градове Copenhagenize.

В момента там първото място е заето от Копенхаген, второто от Амстердам, а третото - от Утрехт.

Амстердам отдава се смята за Града на колелата

Източник: iStock

Амстердам отдава се смята за Града на колелата

В десетката са още Страсбург, Бордо, Париж. Хелзинки е десета. Най-близкият до България град в индекса е Любляна - на 14 място.

Координаторът по въпросите, свързани с велосипедите в общинското управление на Хелзинки (да, там има и такъв пост) Оскари Каупинмаки съобщава на сайта на града: "Да популяризираме придвижването с колело не е самоцел, а начин да направим града си по-безопасен, по-удобен и по-функционален".