Към създаването на все по-иновативни, умни и ефектни сгради са се насочили съвременните архитекти. Пример за една такава е стъклена оранжерия, която освен всички тези качества, притежава впечатляващо красива конструкция и обещава изключителна грижовност към растенията.

Амстердам, ресторант ETEN и стъклените къщички, в които настаняват гостите си

На ресторнат в оранжерия заради COVID-19

Как го правят в Нидерландия заради COVID-19

Оранжерията е проектирана от Heatherwick Studios и е най-новият им проект. Най-забележителното в нея е, че се движи по удивителен начин. Но за това малко по-нататък.

Първо уточняваме, че сградата заема площ от 141 квадратни метра от зелена територия в западен Съсекс в Англия. Но стига толкова сухи факти - сега вече идва ред да разкажем по-интересната част.

Част от структурата на оранжерията са десет стоманени чашелистчета, направени със стъклена и алуминиева фасада, които като са отворени, приличат на корона. Когато пък са прибрани, тя придобива формата на диамант.

А най-любопитното, което прави сградата още по-ефектна е, че се разтваря и затваря сама. И то само за четири минути.

Освен с привлекателния си дизайн, оранжерията впечатлява и с целта, за която е замислена. Тя е фокусна точка, около която се разгръща нова градина, пресъздаваща начините, по които древният Път на коприната е повлиял на съвременните английски градини. Затова и носи подобаващото име "Градината на пътя на коприната" (The Silk Route Garden).

Разхождайки се из нея, посетителите могат да научат много за традиционния търговски път между Азия и Европа. По него стоки като коприна, розмарин и лавандула са били обменяни и връщани обратно във Великобритания.

А щом влязат в оранжерията, туристите ще останат изненади. Там ще видят не само редкия вид дърво Aralia vietnamensis, произхождащо от Южен Китай и Северен Виетнам, но и други субтропични видове.

Изкуствените растения, мястото им у дома и кога са добра идея

Кога изкуствените растения са добра идея

Само да знаем как

Всички растения в сградата са обгрижвани от ефектния й и ефективен механизъм. Когато чашелистчетата й са разтворени, растенията получават много слънчева светлина и вентилация. А пък щом конструкцията се затвори, те са добре предпазени от студеното време, което може да им навреди, пише Architectural Digest.