Светът постепенно се връща към нормалния си ритъм и всички сме в търсене на решения, които да ни помогнат не само да се борим, но и да се приспособим към живота с COVID-19.

Един от най-засегнатите сектори е този на ресторантьорите и хотелиерите. Затова и за да спасят бизнеса си, собствениците на заведения за хранене проявяват все повече креативност. Един подобен пример идва от Амстердам - град, в който животът кипи, а туристите никога не спират. Освен сега.

Веган ресторантът ETEN, част от Mediamatic арт център в столицата на Нидерландия, предлага нетрадиционно на пръв поглед, но доста хитро решение за спазване на социалната дистанция и максимално предпазване от заразяване.

Снимка 478481

Източник: Mediamatic

За целта заведението поставя пет стъклени къщички край брега на реката, в които ще настанява гостите си от 21 май. Те са кръстени Serres Séparées (самостоятелни оранжерии). Името не е случайно, защото постройките са се използвали именно за отглеждане на зеленчуци и цветя в градината на ресторанта.

Вече няколко дни се правят проби на новия начин на обслужване със семействата на персонала. И всички са категорични, че къщичките са много уютни и предлагат не само романтично, но и безопасно преживяване в ресторанта.

Снимка 478482

Източник: Mediamatic

В "оранжериите" се настаняват максимум трима души. Разстоянието между всяка една е точно метър и половина. Ястията се сервират с помощта на дълга дървена дъска, за да се избегне прекият контакт между гостите и сервитьорите. Персоналът задължително носи ръкавици и предпазни шлемове, пише NLTimes.

Bord för En и ресторантът с маса за един човек в Швеция

Няма друг такъв ресторант по света

Маса за един насред пустошта

Интересът към необичайната идея е голям. Резервации се правят онлайн и в тях е включено четиристепенно веган меню. Всичко вече е запазено до края на юни. Ако ситуацията го позволи, от ETEN са готови да инсталират и други, по-големи стъклени къщички, които позволяват събирането на повече хора.