Променливото време често се превръща в предпоставка за бързо разпространение на грипни вируси. Въпреки че все още не сме в епидемия, вероятността да се разболеем е доста голяма. Особено ако не знаем как правилно да се предпазваме от заразите, които са навсякъде около нас.

Ето няколко грешки, които допускаме, и няколко прости правила, които ще ни гарантират по-добра хигиена и по-сигурна бариера от вирусите.

Ръцете

Винаги, когато имаме тази възможност, трябва да мием ръцете си с топла вода и сапун. Най-вече преди хранене и след като сме използвали градски транспорт. 

Ако някой е кихнал или се е изкашлял в ръцете си, след което се е хванал за дръжката в метрото, която и ние сме докоснали, вирусите могат да живеят по повърхността на кожата цяло денонощие.

Снимка 457871

Източник: iStock

Антибактериалните гелове може да ни изглеждат добра алтернатива за хигиена по всяко време, но истината е, че с тях може само да разпространим вирусите по кожата, защото се слепват с консистенцията на продукта. 

Горещата вода унищожава вирусите за 20 секунди, а на гела са му необходими цели четири минути, които надали отделяме в търкане и разнасяне. 

На разстояние

Ако работим в офис, вероятно не е никак приятно, когато някой колега се разболее. Само си представяме как вирусите летят навсякъде около нас и нищо не можем да направим.

Малките частици се разпространяват във въздуха на разстояние от преносителя на заразата. И нещо повече - те могат да живеят около нас с часове. Колкото е по-студено, толкова по-дълго издържат.

Снимка 457874

Източник: iStock

За да избегне възможността да се заразим по въздушно-капков път, трябва да поддържаме дистанция от поне два метра със заразения. Така намаляваме риска от вдишване на вируса. Ако някой около нас кихне или се изкашля, трябва да издишаме бавно през носа, докато се отдалечаваме на разстояние. 

Лични вещи

Необходимо е да сведем до минимум споделянето на вещи като химикалки в офиса например. Така намаляваме сериозно и възможността да се заразим от някой болен, изпозлвал я преди нас. 

Кето диетата, правилното хранене и как да се предпазим от грипа

Диетата, която ни предпазва от грипа

Какво трябва да изключим от менюто си

Изолация

Ако има член от семейството ни, който е болен, то трябва да стоим далеч от него в рамките на два-три дни. Това е периодът, в който е най-голяма вероятността и ние да се заразим. Тъй като децата се разболяват най-често, важно е да бъдат имунизирани навреме, за да не заразят и останалите около тях, пише Daily Mail.

Сън

Той е от съществено значение за нашето здраве и възможността на организма да се бори с вирусите. Тези, които спят по седем-осем часа на нощ, реагират по-добре на ваксините от останалите, които са все недоспали.

Снимка 457876

Източник: iStock

Затова е много важно през студените месеци да си набавяме достатъчно количество сън. По този начин тялото ни има необходимите сили, за да се бори с атакуващите го зарази.