Едно от сериозните последствия от климатичните промени, които са все по-осезаеми напоследък, е значителното топене на ледниковите масиви по полюсите на планетата. То води след себе си и друго притеснително явление - покачване на нивата на Световния океан.

Климатичните промени, Гренландия, топенето на ледовете и колко сериозен е проблемът

Колко е сериозно положението с ледовете

Апокалипсисът изглежда все по-близо

Според ново проучване, през последното десетилетие от ледената покривка на Гренландия са се стопили 3,5 трилиона тона лед. Това пък е довело до повишаване на глобалното морско равнище с един сантиметър, както и до увеличаване на рисковете от наводнения по целия свят. 

В ледената покривка на най-големия остров в света се съдържа замръзнала вода, която е достатъчна да вдигне нивото на океаните на около шест метра. Топенето й пък става все по-притеснително и с все по-бързи темпове в последните 40 години, в които е и обект на сериозни изследвания.

Снимка 552113

Източник: iStock

Но въпросното ново проучване е първото, което използва сателитни данни за откриване на оттока на ледената покривка на Гренландия. И според данните, предоставени от Европейската космическа агенция, той се е увеличил с цели 21% през последните четири десетилетия.

Освен това изображенията показват и значителни годишни вариации в топенето на ледовете, което в комбинация с данните на температурата доказват, че горещите вълни в последните години са основната причина за по-засиленото намаляване на ледената покривка.

През 2012 г например, когато е отбелязано необичайно горещо време на Гренландия в продължение на няколко седмици, са се стопили цели 527 милиарда тона лед. И това доказва, че островът е също толкова податлив на климатичните аномалии, колкото и всяка друга част от света.

Снимка 552112

Източник: iStock

А зачестяването на горещите вълни и общото покачване на средногодишните температури кара учените да са категорични, че периодите на значително топене на ледове ще зачестяват все повече в следващите години. 

Да предвидят с колко сантиметра би се повишило нивото на Световния океан заради топенето на ледовете в Гренландия обаче е рисковано начинание, защото трябва да се вземат предвид и ледените шапки на други места по планетата, които също допринасят за явлението, предава AFP.

Освен това температурата на водата в Световния океан също се увеличава, което значи разширяване на обема и повдигане на нивото. Все пак, сателитните данни дават възможност на учените да изчислят колко от леда си губи Гренландия за година и с колко това увеличава нивата на водата.

Гренландия, дъждът на върха на ледената шапка и прецедентът от 70 години насам

Невижданите дъждове в Гренландия, които са опасност за целия свят

Вече няма връщане назад

На базата на тези данни те заключват, че топенето на ледовете в Гренландия може да допринесе за увеличаване на нивата на Световния океан с между три и 23 сантиметра до 2100 г. Разбира се, конкретните сантиметри зависят най-вече от това дали температурите ще продължат да се покачват все така притеснително или този процес по някакъв начин ще бъде стопиран.