За повечето от нас квантовите компютри все още съществуват само като част от научно фантастични продукции. За някои от най-големите технологични компании на планетата квантовата технология вече е реалност.

Наскоро от Financial Times разкриха, че в мрежата се е появил документ от Google, който свидетелства за това, че технологичният гигант е първият, постигнал "квантово превъзходство". Малко след публикуването на статията, документът е бил свален от интернет, неясно защо.

От информацията в него обаче става ясно, че от Google са успели да извършат определени калкулации, използвайки 53-кюбитов процесор на име Sycamore.

Процесорът е успял да обработи информация, която най-мощният компютър на планетата би обработвал в продължение на 10 000 години, в рамките на само три минути.

Квантовият компютър няма почти нищо общо с машините, които познаваме днес, като вместо с нули и единици, той борави с квантови частици и следва законите на квантовата физика. Кюбит пък е мерната единица за квантова информация.

Какво да знаем за квантовите компютри

Какво да знаем за квантовите компютри

И можем ли да ги очакваме скоро

Подобен компютър, като този на Google, би намерил приложение в симулирането на супер комплексни химически реакции, физични експерименти, в разработката на нови лекарства, технологии и, разбира се, в усъвършенстването на изкуствения интелект.

Компании от ранга на IBM, Intel и Microsoft също разработват собствени квантови технологии, като неотдавна IBM съобщи, че ще направи своя квантов компютър обществено достъпен посредством клауд платформа.