Ако имаме Android смартфон, всичките ни снимки се запаметяват не само в самото устройство, но и в Google Photos. Ако се загледаме в галерията, която пази спомените ни, със сигурност ще попаднем и на някои кадри, които сме забравили, както и на други, които вероятно не искаме да виждаме отново. 

Google Find my device и как да търсим и намираме Android устройствата си

Android пак преписа от iOS - каква е новата функция, която предлага

Отново полезно, но може би малко закъсняло

А приложението има функция да ни показва и някои от най-добрите ни снимки като спомени от това какво сме правили в предишни години на същата дата. Съвсем скоро пък ще ни предостави и една подобрена възможност - да не виждаме снимки с конкретен човек.

И сега Google Photos предлага подобна функция като отидем в менюто с настройките, изберем Предпочитания > Спомени и "Скриване на хора и домашни любимци". Така въпросният човек няма да се появява в нашите търсения и спомени, но нито една снимка с него няма да бъде изтрита. Сега с най-новата версия на приложението тази функционалност е подобрена.

Снимка 663457

Източник: iStock

В Google Photos v6.80, която все още не е официално пусната за употреба, разработчиците от 9to5Google откриха бутон "Скриване на лицето от спомени". Той ни дава две опции за скриване на лица от снимките.

При първата снимките с въпросния избран човек няма да се появяват в спомените ни, но си остават налични в галерията. Видими са и груповите снимки с него. А при другата блокираме изцяло лицето и няма да виждаме дори групови снимки, но които то присъства, обяснява 9to5google.

Google Gemini - как изкуственият интелект Bard се сдоби с нови лице

Gemini - новият-стар изкуствен интелект на Google

Какво е новото

Така само с няколко бързи настройки можем да елиминираме нежелани спомени и дори напълно да променят начина, по който изглежда галерията, в която съхраняваме моменти години наред. Особено ако сме след раздяла и искаме да забравим за живота си доскоро например.