Докато всички потребители на Android сме в очакване на въвеждането на ефективно лицево разпознаване за допълнителна защита и по-голямо удобство, от Google ни зарадваха с нова функция, която отново ни напомня на друга, предлагана в устройствата на Apple.

Polar ID - ще бъде ли лицевото разпознаване на Android по-добро от Face ID на Apple

Кога и Android ще има ефективно лицево разпознаване

И с какво ще се различава от Face ID

Find My Device функцията тази седмица получи ъпдейт, който я прави в пъти по-ефективна в намирането на устройства, които са загубени или забравени заради мрежата, която използва. С актуализацията вече е възможно да намерим смартфона си, докато ако мобилните му данни са изключени. 

Това става с помощта на сигнал от други Android устройства наблизо (а такива по света има над милиард), които предават информация за нашето местоположение - точно както функционира и Find My на Apple. Това се случва като нашето устройство се свързва с някое друго в близост чрез Bluetooth, чиито обхват е около 10 метра.

Също така ако основното ни устройство, отбелязано като "гнездо" е близо до това, което ръсим, на екрана си ще получим директно упътване как да стигнем до него. Смартфоните от серията Pixel 8 пък получават и допълнителна екстра - могат да бъдат локализирани, дори ако батерията им е паднала и са се изключили.

Мрежата за Android потребителите засега е достъпна само за телефони и таблети, а към нея от месец май ще можем да свържем и подобрените устройства за проследяване, които можем да поставим на ключовете, в портфейла или в колата си например. Както в iOS, и тук ще можем да споделяме местоположението и с други потребители.

Това прави таговете подходящи и за малки деца, защото с тях винаги ще сме спокойни къде точно се намират. А за да се избегне използването на тази информация за неправомерни цели, приложението ще ни алармира, ако забележи, че някой друг се опитва да достигне до нея.

Редица технологични аксесоари също ще получат актуализация и ще бъде възможно да следим къде сме ги оставили - като например слушалките от JBL и Sony. Очаква се този списък тепърва да се разширява, пише The Verge.

Android 15 и какво ново предлага операционната система

Какво ново да очакваме в Android 15

И кога операционната система ще е достъпна за потребителите

Услугата Find My Device e достъпна за всички устройства с операционна система от Android 9 и нагоре, което е доста голям кръг като се има предвид, че съвсем скоро ще бъде официално представен Android 15. Първи достъп до мрежата ще имат потребителите в САЩ и Канада, а след това и останалите по целия свят. За да използваме функцията, трябва просто да свалим приложението от Google Play.