Някои авиокомпании вече обявиха, че няма да допускат пътници без ваксини, а в страни като Великобритания се говори, че има вариант кръчмите и други обществени учреждения да връщат посетителите си без ваксина.

Така стигаме и до въпроса как ще можем да доказваме занапред, че действително сме били ваксинирани срещу вируса - дали ще носим със себе си допълнителен документ, или друг вид свидетелство.

Имайки предвид колко неделима част от живота ни са технологиите и смартфоните, най-логично е да допуснем, че именно те ще имат основна роля в това направление.

Снимка 511651

Източник: iStock

Наскоро Bloomberg разказа, че в окръга на Лос Анджелис "ваксинационните пропуски" вече си проправят път в смартфоните на ваксинираните граждани посредством Apple Wallet и Google Pay.

Както знаем, дигиталните портфейли на Google и Apple са средства за разплащане и в тях можем да държим виртуални копия на кредитните си карти.

Оказва се, че по същия този начин можем съхраняваме и свидетелствата си за ваксинация.

Снимка 511650

Източник: Healthvana

Новата система е разработена съвместно с местна компания на име Healthvana, чиято основна дейност е доставянето на резултати от тестове за ХИВ и други заболявания, предавани по полов път.

Основната идея на дигиталния документ е да напомня на потребителите кога трябва да отидат за втората доза от ваксината, пише Bloomberg.

Изпълнителният директор на Healtvana обаче допълва, че ще можем да ползваме Apple Wallet и Google Pay, за да доказваме пред "авиокомпании, училища и пред всеки, когото е необходимо", че сме имунизирани.

COVID-19, Угур Шахин, ваксината на Pfizer и BioNTech и ефективна ли ще е срещу новия щам

Ефективна ли е ваксината и срещу новия щам на COVID-19

Силно заразният нов щам причини хаос

От Healthvana обещават, че данните на всеки ваксиниран са обект на най-висока сигурност и се съхраняват в облачните сървъри на Amazon Web Services.