Минимализмът навлиза все повече и при използването на смартфоните, като се очертава не само като интересна, но и като доста разпространена тенденция. На пазара се появяват модели като в доброто старо време, които имат една основната цел - да се чуем с някого.

Ако волята ни не достига, за да можем да ограничим употребата на смартфона си в ежедневието, то от Google имат едно доста интересно решение, което да ни бъде от ползва в борбата с тази зависимост.

Тази седмица компанията представи три експериментални проекта, един от който носи името Envelope. В буквален превод - плик. И проектът всъщност представлява точно това - плик, в който да сложим смартфона си, за да можем да го използваме само за набиране на номера, а не за разсейване от работните задачи например.

Снимка 462960

Източник: Twitter / The Verge

Засега идеята е възможна само ако сме собственици на Google Pixel 3A. Необходимо е да свалим приложението Envelope на устройството, след което да принтираме файл с хартиения плик. Сгъваме го и го изрязваме по инструкциите така, че смартфонът да влезе в него.

И когато искаме да си дадем почивка от проверяването на имейли и социални мрежи, активираме приложението, слагаме телефона си в плика и го залепваме с малко лепило. Сега вече можем да го използваме само за телефонни разговори, като предварително зададем и номерата за бързо набиране, пише The Verge.

Снимка 462961

Източник: Twitter / RSS Digital

Google са разработили и друга версия на Envelove, при която пликът, в който слагаме телефона, ни позволява да правим единствено снимки и видеа

Идеята определено ни звучи добре, но има още какво да се иска. Най-малкото, че сега е налична само за един смартфона на марката. А и ще ни се налага да принтираме нови пликове и да ги сгъваме след всяка една употреба. Но пък си заслужава да си подарим малко детокс, най-вече у дома.

Смартфоните, тъмният режим и как влияе той на съня ни

Вреден ли е тъмният режим за съня ни

Учените не виждат предимства

В същия дух са и останалите два експериментални проекта на Google. Единият е приложение, което изкарва балон на началния екран - Activity Bubbles. На определен кратък период от време, се добавя още един, и още един... И така когато целият ни екран се покрие с балончета, значи пак сме прекалили с времето пред екрана.

Screen Stopwatch пък е огромен часовник, който отброява часовете, минутите и секундите, които сме прекарали в активна употреба на смартфона си. Току-виж сме се стреснали.