Проблемите със сърдечно-съдовата система са водеща причина за смъртността в световен мащаб. Затова е важно да се отнасяме максимално сериозно към тях, както и да разпознаваме всички признаци, които ни подсказват, че нещо може би не е наред. 

Подути глезени

Те, както и подутите китки, са признак за проблем със сърдечно-съдовата система, заради който кръвта не може да циркулира правилно в тялото. При подобни нарушения сe образуват отоци точно в най-отдалечените от сърцето части, каквито са долните крайници.

Загуба на окосмяване по краката

Това също е признак, че явно кръвта не циркулира правилно и затова не може да се набавят необходимите вещества, които подхранват растежа на космите. Затова място за радост от оределите косъмчета няма, по-скоро е добре да посетим лекарския кабинет.

Снимка 485327

Източник: iStock

Задъхване

Ако изведнъж ни стане трудно да си поемем въздух и оставаме без дъх, докато се качваме по стълбите например, това може да е знак не само че не сме във форма, но и симптом на сърдечно заболяване. Умората и слабостта са също толкова притеснителни, колкото и болката в гръдния кош.

Зъбобол

Стоматологичните проблеми е добре да решаваме навреме, защото те могат да се трансформират и в нещо много по-сериозно. Бактериите от устата могат да попаднат в кръвообращението и да предизвикат плаки в кръвоносните съдове, оттам и инсулти и инфаркти.

Един от признаците, че може би нещо не е наред със сърцето ни, е болка по протежение на челюстта или към ушите.

Главоболие

Тази болка може да е предизвикана не от стрес, а от кръвен съсирек в сърцето. Особено когато е придружена с гадене и повръщане, а лекарство не помага, проблемът може да е сериозен.

Снимка 485328

Източник: iStock

Объркване и забравяне

Според Американската сърдечна асоциация, те могат да се дължат на промяна на количествата на някои вещества в кръвта, например натрий. А тази промяна отново е предизвикана от нарушеното кръвообращение, пише Best Life Online.

Наистина ли яйцата са вредни за сърцето

Наистина ли яйцата са вредни за сърцето

Имат ли връзка с холестерола

Проблеми със съня

Безсънието е сред водещите причини за сърдечно-съдови заболявания. То обаче може да бъде и симптом за тях. Според американски кардиолози, има все повече научни доказателства за връзка между безсънието, високо кръвно и проблемите със сърцето.