В последните години фастингът стана един от най-актуалните и предпочитани от мнозина начини за поддържане на форма, килограми, а и по-добро здраве. Основната причина да е толкова харесван е, че ограничението е откъм часовете, в които ядем, а не към това, което ядем. В оптималния вариант трябва да гладуваме между 12 и 16 часа, а ето какво показва и едно ново изследване по темата.
Учени от Faculty of Sport Sciences към University of Granada в Испания установяват кой е най-оптималният вариант за фастинг, ако искаме не само да намалим риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, но и да редуцираме количеството мазнини в областта на корема. Според тях, това е ограничаването на приема на храна от 17 часа на единия ден до 10 часа на следващия.
С експеримент и анализ на данни за 300 участници на възраст между 30 и 60 години с наднормено тегло се установява, че фастингът в този часови диапазон има по-осезаем ефект върху контрола на кръвната захар. Освен това е по-ефективен в горенето на мазнини, защото подпомага метаболитните процеси, които са пряко свързани с циркадните ритми на организма.

Източник: iStock
Учените подчертават, че при всички участници в изследването, които извършват фастинг, се забелязва намаляване на теглото с 3-4 килограма в рамките на няколко седмици. Но при тези, които спазват споменатия часови диапазон, се отбелязва по-голямо намаление конкретно на подкожните мазнини в областта на корема, както и по-стабилни нива на кръвната захар през нощта, обяснява Medical News Today.
Изследователите обаче подчертават, че е важно да се проучат добре дългосрочните последствия от фастинга, най-вече върху състоянието на костите и други аспекти от здравето ни. И отново ни напомнят, че най-добър ефект от ограничаването на храненето в конкретни часове може да получим, когато го съчетаем с редовна физическа активност.