Вече няма съмнение, че бъдещето е в електрическите автомобили. Но мечтите и плановете на някои стигат доста по-далеч от придвижването на ток и това бе затвърдено за пореден път на технологичното изложение CES.

CES 2021 и кои смартфони бяха отличени с награда за иновации

Кои смартфони спечелиха награда за иновации от CES 2021

Доминацията на Android

Системите за автономно придвижване също вече не са особено голяма новост в автомобилите. Но когато говорим за летяща кола, и то с марката Cadillac - е, това си е истинска технологична сензация.

Тя бе представена на ниво прототип от компанията General Motors, която обединява марките Chevrolet, Buick, GMC и Cadillac. И изненадата идва именно от последната. Според изпълнителния директор на GM, това е "преосмисляне на бъдещето на личния транспорт".

Летящата кола излита и каца вертикално от покривите на сградите в града. Тя е проектирана само за един пътник, а максималната скорост, която развива, е почти 89 км/ч.

Задвижването е изцяло електрическо, благодарение на 90kW мотор, комплект батерии GM Ultium и четири чифта ротори. Освен това, летящият Cadillac е напълно автономен и няма нужда от шофьор. За съжаление на мнозина, на външен вид няма нищо общо със своите събратя, които така старомодно се приждвижват по пътищата...

Porsche, Boeing, летящата кола и как двете компании ще създават бъдещето на транспорта

Porche и Boeing работят по скъпарска летяща кола

Двете компании ще работят по идеи за градска мобилност

Освен едноместното летящо превозно средство, от General Motors представиха и своя прототип на летящо такси. То има квадратна форма, плъзгащи се врати и панорамен покрив. По това, което се вижда от видеото, пътниците най-вероятно ще са четирима, предава Reutres.