Ако има нещо, от което да очакваме неочакваното, то това е природата. В това се е убедил и Майкъл Пакард, минути след като се е освободил от могъщата паст на гърбат кит край бреговете на Масачузетс.

На 11 юни тази година, както обикновено, Пакар, който е ловец на омари, излиза с лодката си в морето край Провинстаун и се гмурва на около 14 метра дълбочина в търсене на ракообразните. Секунди след това той усеща силно блъскане и всичко става черно.

"Все едно те е блъснал камион", описва той случилото се пред Cape Cod Times. Всъщност той е бил погълнат от гърбат кит и изплют съвсем скоро след това. Щом е изплувал на повърхността, колегите на Пакард са го закарали в близката болница.

Той разказва, че първоначално си е помислил, че е нападнат от голяма бяла акула, но скоро е осъзнал, че зъби липсват. Както и болка. Тогава е осъзнал, че е в устата на кит, който го е изплюл около 30-40 секунди по-късно.

Рибарят няма сериозни наранявания, освен натъртвания по тялото и дислокация на коляното. Все пак той е бил с неопренов екип за гмуркане.

Гърбатите китове не са известни с агресия въпреки размерите си - възрастните достигат дължина около 16 метра и тежат близо 48 тона. Те обаче нямат зъби и се хранят основно с крил и малки рибки.

Вероятно в случая с Пакард става дума за млад кит, който е търсел нещо за ядене. "Мисля си за него като за тийнейджър или кученце. Явно все още не знае какво точно трябва да прави", казва рибарят пред Washington Post.