Фурмите са идеалният плод за зимата, но и за всеки друг сезон, тъй като се консумират сушени. Първоначално те са месести, но слънцето ги изсушава, като по времето на този процес киселинността им се превръща в сладост. А заради вкуса и глюкозата в тях, се смятат за един от най-сладките плодове, които можем да намерим на пазара.

Снимка 401877

Източник: iStock

Макар да са висококалорични, което е и причината мнозина да ги избягват, истината е, че това са калории от растителен произход, затова не бива да се страхуваме прекалено много от тях. Във всеки 100 грама фурми има около 270 калории. Тяхната глюкоза обаче не преминава бързо в кръвта - благодарение на високото ниво на разтворими и неразтворими фибри в плодовете, които са около 11 грама на 10 фурми. И понеже няма много сушени плодове с подобно съдържание на фибри, то ги прави изключително полезни.

Снимка 401875

Източник: iStock

Здравето и фурмите

Фибрите на фурмите са сходни с тези на ябълката, но са по-плътни. Това е и причината да изтласкват ненужните вещества от дебелото черво, да почистват храносмилателната система и да не позволяват абсорбирането на отпадъчните вещества от стените на червата.

Това, от една страна, предотвратява раковите образувания тази област, но и помага да се отървем от лошия холестерол (LDL).

Фурмите осигуряват на организма ни и желязо, калий и витамини А, В и К, с което повишават производството на червени кръвни клетки. Помагат и за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане.

Снимка 401876

Източник: iStock

Предпазват кожата, лигавиците и тъканите на белите дробове. И тъй като съдържат танини, флавоноиди и полифенолни антиоксиданти, фурмите спомагат за борбата с инфекциите и възпалението. Те са и коагуланти, заради което подобряват костната система.

За разлика от други по-популярни плодове като банани, портокали и ябълки, фурмите съдържат протеини, които в този случай са съставени от 23 аминокиселини. Те осигуряват и ненаситени мастни киселини, като олеинова и линолова киселина. Поради тази причина се считат за изключително полезна здравословна храна - много балансирана и с разнообразни хранителни вещества, които трябва да се вземат под внимание.

Идеален плод за спортистите

Когато правим физически упражнения и се нуждаем от храна с високо калорично ниво, фурмите са идеалното решение. Независимо дали бягаме, плуваме или правим дълги велосипедни разходки, тези плодове са естествено решение за набавяне на енергия. А като сушени, те не тежат и не заемат място.

Снимка 354919

Източник: iStock

Можем да се възползваме и от високото им съдържание на калий - минералът, който лесно изхвърляме от тялото с потта, когато сме физически активни, така че фурмите са перфектни в тази ситуация, пишат от Hola.