В средата на пустинята Невада се намира неземна забележителност: многоцветен гейзер, който бълва вряща вода във въздуха. Колкото и странно да изглежда, това геоложко чудо наистина съществува. Гейзерът Флай, разположен на 1230 метра надморска височина в сухия пустинен климат на Северна Невада, всъщност има необичайна история.

Гейзерът възниква случайно, в следствие на човешка намеса. Първият гейзер на мястото започва да се образува през 1916 г., когато жители на района търсят вода за напояване и пробиват кладенец. Този кладенец бързо е изоставен, когато се установява, че водата вътре е твърде гореща (200 градуса по Целзий) и така започва да се оформя първата могила на "гейзера".

По подобен начин главният гейзер е създаден случайно през 1964 г., след като компания за геотермална енергия пробива тестов кладенец на мястото. Според по-късни съобщения в пресата, кладенецът или е бил неправилно или не напълно запушен. И в двата случая горещата вода продължава да се изстрелва от дупката на кладенеца, а отлаганията на калциев карбонат започват да се образуват, нараствайки с няколко сантиметра всяка година.

Снимка 634243

Източник: iStock

През десетилетията тези находища продължават да се изграждат, като в крайна сметка се превръщат в три масивни конусовидни могили, които сега образуват гейзера Флай. Конусите стават около четири метра широки и два метра високи, разположени на върха на масивна могила, като бълват гореща вода още метър и половина нагоре във въздуха.

През 2006 г., в района е открит трети гейзер, известен като гейзера на Уил, въпреки че се смята, че гейзерът на Уил се е развил естествено. Но докато гейзерът Флай е място, пълно с природни и създадени от човека чудеса, обществеността няма достъп до него години наред.

За известно време достъпът до гейзерът Флай е ограничен. Той се намирана частна земя и остава затворен за обществеността почти две десетилетия между средата на 90-те и 2016 г. През същата година обаче земята е придобита от неправителствения проект Burning Man, който работи за съживяването на региона и така успява да го направи отворен за посетители.

По времето, когато хората вече могат да посетят гейзера през 2018 г., цялата формация вече е нараснала до около девет метра височина, което само подчертава странния, подобен на извънземен външен вид на неговите многоцветни конуси.

За щастие, подобрената достъпност също позволява на изследователите да проучат Флай и те правят някои очарователни открития. Учените отбелязват, че оцветяването на външната страна на могилите е резултат от термофилни водорасли, които процъфтяват във влажна и гореща среда.

Става ясно, че вътрешността на могилите съдържа кварц, който нараства много по-бързо от всеки друг гейзер. Обикновено на кварцът в гейзерите му трябват около 10 000 години, за да започне да се трупа, което прави Флай дори още по-впечатляващ, отбелязва All That's Interesting.